21.9 C
Cazin
Ponedjeljak, 21 lipnja, 2021

Organizovan hitan sastanak islamskih zemalja zbog eskalacije sukoba Izraela i Hamasa

POVEZANE VIJESTI

SAD dijele desetine miliona doza vakcina, na spisku i BiH

Otprilike 41 milion će se podijeliti putem Kovaksa

Amerika uvela sankcije Bjelorusiji

Bjelorusija je potonula u krizu prošle godine kada su ulični protesti izbili zbog, kako demonstranti tvrde, namještenih predsjedničkih izbora

Putin naredio angažiranje vojske na Krimu

Šojgu je naglasio da su dodatne snage poslate u ugroženu oblast
- Advertisement -

Zemlje članice Organizacije za islamsku saradnju organizovale su danas hitan sastanak povodom eskalacije sukoba Izraela i militanata Hamasa u pojasu Gaze.

Iako su Liga arapskih zemalja i organizacije kao što je Organizacija za islamsku saradnju i dalje pri stavu da Palestinci treba da imaju svoju nezavisnu državu, Izrael je u posljednje vrijeme postigao sporazume o normalizaciji odnosa sa pojedinim članicama tih organizacija.

- Advertisement -

Ministar vanjskih poslova u Palestinskoj upravi Riyad al-Maliki osudio je na početku sastanka “kukavičke napade” Izraela, uz napomenu da će Palestinci pružati otpor do posljednjeg dana.

“Suočeni smo sa dugogorišnjom okupacijom i to je osnova problema. Protiv Palestinaca su počinjeni zločini za koje niko nije snosio posljedice”, naglasio je Maliki.

Međutim, Palestinska uprava nema kontrolu nad Hamasom i pojasom Gaze gdje su militanti preuzeli kontrolu 2007. godine.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da je isključivo Izrael odgovoran za najnoviju eskalaciju sukoba u Istočnom Jerusalemu, Gazi i na Zapadnoj obali, te da se Tel Aviv oglušio na upozorenja arapskih zemalja.

- Advertisement -

Reakcije na sukobe različite su u zemljama Arapskog poluostrva i Persijskog zaliva.

Nekoliko stotina ljudi sinoć se okupilo u Kataru kako bi čulo govor lidera Hamasa Ismaila Haniyeha, koji boravi u Turskoj i Kataru.

On je rekao da se “otpor neće predati” i da je to najkraći put do Jerusalema jer Palestinci neće prihvatiti ništa manje od osnivanja države Palestine sa Jerusalemom kao prijestonicom.

- Advertisement -

Predsjednik kuvajtskog parlamenta razgovarao je jučer sa Haniyehom, kao i ministar vanjskih poslova Katara, ali i general Esmail Qaani, lider jedinica Quds pri Iranskoj revolucionarnoj gardi.

Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija podržavaju Palestince u namjeri da osnuju svoju državu, ali su UAE i Bahrein potpisali sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom.

Cavusoglu je kritikovao članice Islamske organizacije za saradnju koje su potpisale sporazume sa Izraelom.

Profesor sa Insituta arapskih država Persijskog zaliva u Washingtonu Hussein Ibish rekao je da većina lidera zemalja Zaliva smatra da su raketni napadi Hamasa “cinični, opasni, provokativni i nepotrebni, te da jednako ugrožavaju Izraelce i Palestince u Gazi”, javio je AP.

- Advertisement -

PODJELI: