Home CAZINSKA KRAJINA BUŽIM Operacija “Munja 93” – akcija koja je 505. bužimsku brigadu uzdigla u...

Operacija “Munja 93” – akcija koja je 505. bužimsku brigadu uzdigla u rang najelitnijih jedinica ARBiH

0
munja93
- Oglas -

Ako je bitka za Ćorkovaču ostala zabilježena kao prva velika pobjeda boraca Armije R BiH, onda će “Munja ’93” po opsegu, umijeću, hrabrosti, sistemu rukovođenja i komandovanja i realizaciji u mnogome opredijeliti karakter borbe i 505. bužimskoj brigadi donijeti jedan prepoznatljiv imidž. Bila je to akcija koja je ovu brigadu uzdigla u rang najelitnijih jedinica ARBiH. U svakom slučaju, to su najbolje zapamtili malobrojni preživjeli četnici koji su tog dana imali sreću i izvukli živu glavu.

Akcija “Munja” je pripremana u strogoj tajnosti i samo su direktni učesnici znali pojedinosti, ali ne i sve što se akcije tiče. Dan 11. januar 1993. godine po mnogo čemu ostat će zapisan u historiji Bosne i Hercegovine. Tog dana bužimski vitezovi, pripadnici tadašnje 105. bužimske brigade, su munjevitim ratnim podvigom u dobro isplaniranoj akciji ušli iza leđa agresoru i ostvarili prvu, jednu od najvećih pobjeda tokom agresije na BiH.

Tajna operacija

Cijela operacija “Munja ‘93” bila je isplanirana i realizirana od strane komande 105. bužimske brigade na čelu s komandantom Izetom Nanićem. Mjesto izvođenja bilo je na širem prostoru Banjana, brdovitog predjela Cazinske krajine u trokutu istočno od Bužima, sjeverno od Bosanske Otoke i jugozapadno od državne granice, tzv. “suhe međe”.

Ciljevi ove operacije bili su zauzimanje strateški povoljnijih borbenih položaja i odbacivanje neprijatelja sa šireg rejona Banjana kako ne bi mogao neposredno gađati bužimska naseljena mjesta Dobro Selo i Radoč.

munja93

Vrlo je važno naglasiti da u trenucima priprema za operaciju bužimska brigada nije imala skoro nikakvo značajnije naoružanje. Polovina od ukupnog broja boraca u brigadi bila je bez oružja. U operaciji je sudjelovalo ukupno 360 boraca podijeljenih u šest borbenih grupa, koji su sa sobom u akciju odnijeli gotovo većinu do tada raspoloživog oružja.

Napad je otpočeo tačno u 06:00 sati 11. januara 1993. godine na potezu Ćorkovača – Nikolića glavica – Adamovića glavica Landupi – škola Banjani Kedića glavica (tt 450). Dvije borbene grupe ubačene su na pravac Kruška – Bulećeni. Iza četničkih položaja ubačene su specijalne jedinice “Hamze” i “Gazije” (ojačane odjeljenjem iz bosanskokrupske brigade) preko objekta Kurijen, južno od Kukuljice i na pravcu prema selu Bulećani sa osnovnim zadatkom da spriječe prolaz agresorskih interventnih snaga prema prednjem kraju odbrane, te sprečavanja povlačenja sa prednjeg kraja u dubinu teritorije. Ostvaren je planirani faktor iznenađenja, jer su borbene grupe na znak jedinstveno i istovremeno udarile na sve vatrene tačke agresora, a ubacivanjem u zaleđe potpuno su odsječene četničke jedinice na prednjem kraju i stavljene u okruženje. Na prednjem kraju agresor je imao ojačani bataljon iz Novigradske brigade, dobro utvrđen i naoružan.

hamze

Tajnost priprema, osposobljenost, veliki moral, faktor potpunog iznenađenja i odlučnost rezultirali su velikim uspjehom. Bliži zadatak je veoma brzo obavljen i uspostavljena je linija odbrane. Žestoke borbe su se vodile u rejonu Banjanske škole, Kedića glavice, Lovrića, ali i u dubini oko sela Bulećani. U borbama je poginulo oko 150 neprijateljskih vojnika, zarobljene značajne količine naoružanja i municije i četiri agresorska vojnika. Od ratnog plijena treba izdvojiti top ZIS 76 mm, PAT 20/3, PAT 20/1, dva minobacača 120 mm, sedam minobacača 60 mm, tri BST-a, oko 170 automatskih i poluautomatskih pušaka, granata različitih kalibara i municije.

Jedan čovjek bio je mozak cijele operacije, kojom je sve vrijeme komandirao s osmatračnice na Ćorkovači. Bio je to tadašnji dvadesetosmogodišnji komandant brigade Izet Nanić. Vojskovođa koji nije htio isključivo prihvatiti ulogu branioca već je htio biti i oslobodilac. Svoju nadarenost za vojničke poduhvate pokazao je prvi put u 1992. godini u operaciji Oganj, a potvrda svega toga bila je operacija “Munja ‘93”.  Poslije “Munje, odanost boraca svome komandantu bila je bezrezervna.

Podjeli s prijateljima
  • 63
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    63
    Shares

Ostavite komentar

- Oglas -

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here