Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Od prošle godine Dom zdravlja Cazin napustilo nekoliko ljekara

U Trendu

- Advertisement -

Cijeli region, pa tako i naša zemlja, suočena je sa masovnim odlaskom stanovništva. Ovaj problem naročito je izražen i u medicinskom sektoru. Izuzetak nije ni Dom zdravlja Cazin koji je prošle godine napustilo četvoro ljekara. Unatoč aktuelnom problemima, ova ustanova se uspijeva nositi sa svim izazovima ulažući maksimalne napore u poštivanju svih obaveza prema svojim pacijentima. 

Ljekari u našoj zemlji nalaze se u teškom položaju, a zbog lošeg stanja se odlučuju na napuštanje države te pronalazak angažmana u uređenim evropskim zemljama. Kada je riječ o Domu zdravlja Cazin, kako je istaknula dr. Nedima Zulić, direktorice ove Ustanove, od ukupno 40-tero zaposlenih ljekara, u novembru prošle godine, ovu Ustanovu napustilo ih je četvoro.

Trenuto Dom zdravlja Cazin ima uposlenih 40-tero ljekara. Od toga je oko 26. specijalista, dok su ostali ljekari porodične medicine. Neki od njih su sa specijalizacijom, dok su pak drugi još uvijek bez položene specijalizacije. U novembru prošle godine ostali smo bez četvoro ljekara”, istaknula je dr. Nedima Zulić, direktorica Doma zdravlja Cazin.

- Advertisement -

Dva ljekara koja su radila u Hitnoj službi, prema riječima direktorice, trenutno se nalaze na specijalizaciji.  Dr. Beširević je na specijalizaciji iz urgentne medicine u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, dok je dr. Hajduković na specijalizaciji iz interne medicine na KC Tuzla. Trenutno, zbog porodiljskog i trudničkog odsustva, Dom zdravlja je ostao bez dvije doktorice. Kako smo saznali, tokom prošle godine u ovoj Ustanovi su uposlena dva ljekara. Također, kako ističe naša sagovornica, vratio se i ljekar kojeg su čekali da položi državni ispit.

„Dr. Sabaheta Jonuzović i dr. Indira Džonlić, koje su vodile tim porodične medicine, napustile su Dom zdravlja, te su odlaskom na specijalizaciju svoj ljekarski poziv odlučile nastaviti u drugim kliničkim centrima“, dodaje direktorica.  Da bi Dom zdravlja obavljao minimum svojih obaveza prema osiguranicima, potrebno je uposliti još minimalno 6 do 7 ljekara, koji bi pomogli pri organizaciji posla, kako u područnim ambulantama, tako u samom Domu zdravlja Cazin.

- Advertisement -

“Zbog nedostatka kadra pomoćnik za primarnu zdravstvenu zaštitu i ja izlazimo i radimo u područnim ambulantama i u samom Domu zdravlja”, ističe direktorica, dodajući da smatra da jedan dio posla treba i ona da preuzme, a ne da sve bude prepušteno njenim kolegama ljekarima.

Direktorica Zulić kaže da je pritisak u Domu zdravlja jako velik, obzirom da ljekari dnevno imaju od 60-100 pacijenata i jako su opterećeni, kako oni, tako i sami pacijenti. Zulić ističe da je u interesu Doma zdravlja pronaći rješenje kako bi se uspješno nosili sa trenutnom situacijom, te je tim povodom pozvala sve osiguranike ove Ustanove da svoj dolazak kod ljekara usklade poštivajući zakazani termin.

Direktorica Zulić naglašava da , za sada, uspijevaju funkcionirati normalno, ali je pozvala sve osiguranike ove ustanove na maksimalno razumjevanje i da svoj dolazak kod ljekara usklade poštivajući zakazani termin.

 

- Advertisement -

Izvor: RTV Cazin

 

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar