6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Obilježena tužna 29. godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

POVEZANE VIJESTI

Izvučeno tijelo iz Une

U Bihaću izvučeno tijelo osobe za koje se sa sigurnošću može reći da je riječ o migrantu

U toku akcija izmještanja migranata i čišćenja objekta „Bimes“ u Bihaću

Akcija se provodi u saradnji sa Službom za poslove sa strancima i Ministarstvom unutrašnjih poslova USK

KB u Bihaću: Zdravstveno stanje mlađe ženske osobe iz Velike Kladuše veoma teško

Ženska osoba koja je jučer ranjena iz vatrenog oružja nalazi se na Odjelu anestezije i reanimacije...

Sjećanje na heroje Grmuško-srbljanskog platoa

O ratnim dešavanjima i herojskoj borbi boraca 5. korpusa Armije R BiH prisutnima su govorili su ratni komandanti Amir Avdić i Esad Bašagić.
- Advertisement -

Mještani Ljutočke doline zajedno sa predstavnicima Grada Bihaća i Vlade USK-a u sklopu manifestacije „Ljutočka dolino nikada ne zaboravi“ obilježili su tužnu godišnjicu stradanja Bošnjaka Ljutočke doline.

Posjetom spomen obilježju i masovnoj grobnici Bezdana, šehidskom mezarju Duliba, te šehidskim spomen obilježjima u Kulen Vakufu i Orašcu i ove godine bila su prilika da se članovi ubijenih i svi prisutni građani prisjete žrtava genocida u Ljutočkoj dolini, ali i porazne činjenice da za stravične zločine do sada niko od naredbodavaca nije odgovarao.

- Advertisement -

ljutočka

Kako je kazao bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, zločini koji su počinjeni nad stanovnicima Ljutočke doline moraju biti trajna opomena da se više nikada zločin ne dogodi.

Jama Bezdana nalazi se na 744 metra nadmorske visine, dubina sa koje su vađena tijela dostizala je i 83 metara. Početak ekshumacije tijela iz masovne grobnice Bezdana započeo je 01.09.1997. godine.

Proces ekshumacije, obdukcije i identifikacije trajao je do 03.10.1997.godine. Iz masovne grobnice Bezdana ekshumirana su 83 posmrtna ostatka ubijenih Bošnjaka Ljutočke doline.

- Advertisement -

PODJELI: