Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Obilježen Dan vakifa medrese Reis Džemaludin-ef. Čaušević u Cazinu

Tim povodom je u džamiji u medresi, džuma-namaz predvodio i hutbu održao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

U Trendu

- Advertisement -

10. april se u medresi “Reis Džemaludin Čaušević obilježava kao Dan vakifa, tj. Dan škole. U svim ranijim godinama do pred pandemiju, raznovrnim programom uprava škole, nastavnici i učenici su ovaj dan posvetili svima onima koji su na bilo koji način upisali svoje ime na listu vakifa i dobrotvora ove medrese.

Ove godine je svečanost povodom Dana vakifa održana u petak, 9.4.2021. godine. Tim povodom je u džamiji u medresi, džuma-namaz predvodio i hutbu održao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Njegovu hutbu su prenijeli i svi imami na prostoru Bihaćkog muftiluka. U sklopu programa u medresi i u centralnim džamijama svih medžlisa Muftijstva bihaćkog je proučena dova na hatmu pred duše vakifa, koju su proučili profesori ove medrese.

U svojoj hutbi muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić se osvrnuo na vrijednost mjeseca ramazana, ali i na vrijednost vakifa i njihovog djela.

- Advertisement -

“10. april je Dan vakifa i Dan Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević”, cijenjene i renomirane škole. Ni ove godine kao, ni prošle, naši dobročinitelji vakifi neće moći prisustvovati zajedničkoj dovi u medresi. Oni su u mislima i dovama naših muderisa, koji uz Božiju pomoć odgajaju i obrazuju nove generacije budućih imama, muallima, muderrisa i drugih učenjaka, uglednih radnika i korisnih građana. Vakuf koji su uvakufili je trajno dobro, gdje se dobro djelo piše svakim proučenim harfom učenika i učenica. Reis Čaušević, po kome je medresa dobila naziv, zalagao se za opismenjavanje i obrazovanje bošnjačkog naroda; govorio je da se svijet kreće naprijed i da ćemo biti pregaženi ako se ne budemo ravnali prema duhu vremena u kojem živimo.” – poručio je muftija Kudić.

- Advertisement -

Prigodan program su izveli učenici medrese, a riječi zahvale svim vakifima i prisutnima je uputio direktor medree prof. Enes Ljubijankić. On je iskazao žaljenje zbog činjenice da vakifi ni ove godine nisu fizički prisutni u medresi, kao što je to bila dugogodišnja tradicija, ali su svakako u dovama i u mislima svih onih koji na bilo koji način održavaju vezu sa medresom. 

“Posebno su ostala u sjećanju lijepa i vedra lica naših nena i didova, nana i djedova, koji su sa tolikom željom i emocijama dolazili na Dan vakifa. Neki su se vratili svom Gospodaru, Allahu dž.š., zadovoljni i On s njima zadovoljan. Upisali su se u tu veliku porodicu vakifa, od ashaba, tabi’ina pa sve do naših dana. Onih koji nisu s nama se sjećamo na način da pred njihovu dušu proučimo hatmu, a živima učimo hajir dovu za bereket u životu, porodici i imetku.” – poručio je direktor prof. Ljubijankić.

Na osnovu instrukcije Muftije bihaćkog, imami u svojim džematima su pred džuma-namaz svim vakifima prenijeli poruku zahvale koju je uputio direktor Ljubijankić.

Pored muftije Kudića i direktora Ljubijankića, ovoj svečanosti su prisustvovali i dekan Islamkog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić, savjetnik gradonačelnika Grada Cazina g. Jusuf Bajratkarević, glavni imam Medžlisa IZ Cazin Said-ef. Mujakić, rukovodilac Službe za finansijske, pravne i administrativne poslove Muftijstva bihaćkog Sabahudin-ef. Begić, profesori medrese i izvođači programa.

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Pojavio se novi non paper o odnosu Srbije i Kosova

Dokument predviđa potpuni povratak Kosova pod suverenitet Srbije na 99 godina.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar