11.9 C
Cazin
Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

Ne stišavaju se reakcije nakon konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnica Sarajeva organizovala akciju darivanja krvi u Vijećnici

Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH i Crveni križ Federacije BiH danas su uz podršku gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić organizirali akciju dobrovoljnog darivanja krvi u sarajevskoj Vijećnici, kojoj se odazvao veliki broj građana.

U Mostaru koncert narodne muzike kao da pandemije nikad nije ni bilo

U mostarskom Starom Gradu, sinoć je koncert održala narodnjačka zvijezda nove generacije Nikola Rokvić

Panika u Hercegovini: Ogromna zmija prestravila mještane trebinjskog naselja Travunija

Prestravljeni mještani su se zatvorili u svoje stanove jer niko nije smio izaći da je uhvati

Kod Kiseljaka obilježeno stradanje Bošnjaka u Han Ploči: Ne smijemo zaboraviti zločin

U Han Ploči kod Kiseljaka danas je održan poseban program povodom sjećanja na ubijene i nestale civile iz ovog mjesta.

U Splitu sinoć pretučen mladi par iz Srbije, dan ranije Hrvati istukli Rusa i Francuza

Dvoje mladih iz Srbije bili su meta fizičkog napada nekoliko nepoznatih osoba na području plaže Ovčice u Splitu.
- Advertisement -

Nove oštre reakcije i izjave političkih lidera i predstavnika izvršene vlasti i trećeg dana nakon izricanja drugostepene presude Ratku Mladiću. Riječi pomirenja se ciklično ponavljaju, ali isključivo deklarativno, jer djela ne slijede govor. Kao i svaki put dodatne reakcije uzrokom su novih reakcija na protekle političke poteze suparnika na političkom poligonu.

Rasprava na raspravu i reakcija na reakciju uz obavezno deklarativnu priču o pomirenju, pokoju uvredu i negiranja sudskih činjenica, najkraci je opis dnevne političke scene.

- Advertisement -

“To je jedna šizofrena situacija za koju ne mislim da je odraz razmišljanja većine građana nego grčevite borbe za političku poziciju gdje je taj dan to tema, a sutra će biti nešto drugo”, kaže Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH.

Oštre reakcije proteklih dana izaziva presuda Mladiću i posljednje izlaganje u Vijeću sigurnosti. Bilo šta drugo Dodiku bi poslužilo za razbijanje BiH ističe za N1 ambasador i stalni predstavnik za BiH pri UN-u Sven Alkalaj.

“To je za njega jedna floskula koju on svakodnevno radi bilo kroz Predsjedništvo bilo nekim svojim izjavama o secesiji i drugo. Prema tome ovo je samo jedna od aktivnosti koje radi na razbijanju BiH”, kazao je Sven Alkalaj.

Nesrazmjer u kažnjavanju zločina nikada nećemo priznati, poručuje Dodik i dodaje da Bošnjaci smatraju da njima ekskluzivno pripada BiH.

- Advertisement -

“Taj muslimanski šovinizam danas je veoma sličan onome što zovemo muslimanskim uopšte totalitarizmom širom svijeta”, tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Jasno je da je za Dodika ovo težak politički moment, i da mu je potrebno da se on pokaže kao lider poručuje ministrica vanjskih poslova BiH

“Pitanje je samo onoga šta on vidi. Njegovo destruktivno djelovanje ne doprinosi apsolutno nikome, a bojim se ni njemu samom. Diplomate u ministarstvu pripadaju različitim političkim opcijama”, navela je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

- Advertisement -

Trideset godina nakon rata cijeli region još uvijek živi pod pritiskom tih sukoba ističe novinar Vlado Vurušić.

“Sve ono što se događalo, sve ono što je isplivalo i u Hrvatskoj, i u BiH i na Kosovu gdje su bili ratovi zapravo su posljedica politika Slobodana Miloševića i memoranduma dakle Tuđman, Izetbegović, Haradinaj su posljedice Slobodana Miloševića, a ne njegovi ravnopravni partneri”.

Dodatne reakcije uslijedile su nakon izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o slanju emisara Vučiću, prije četiri godine, da BiH ide u reviziju presude protiv Srbije. Lider Naroda i Pravde je poručio da se takvoj politici suprostavlja, ne šuti i dijelom stidi Izetbegovićevih postupaka.

Iz SDP-a su naglasili da građani Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti nisu nikakva izdvojena, autonomna administrativna jedinica ili pleme. Jednako tako, dodaju u SDP-u, Izetbegović je državni dužnosnik i vodeći čovjek jedne političke partije, a ne plemenski poglavica Bošnjaka.

- Advertisement -
Izvor:N1.BA

PODJELI: