6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Naša stranka: Premijer Novalić da odgovori šta su stvarni razlozi odustajanja od Sputnika V

POVEZANE VIJESTI

“Odzvonilo” nesavjesnim vozačima u BiH: Parlament sutra glasa o novim kaznama zbog opasne vožnje

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH je razmatranje inicijative Edite Đapo (SBB) za izmjenu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH

Džaferović-Nderitu: Veliki problem negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca

Razgovarano je o pravosnažnoj presudi Haaškog tribunala Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine.

Semir Efendić nezadovoljan odlukom Vlade FBiH o gradnji autoputa kroz grad

"Dok se svugdje u svijetu zaobilaznice prave oko gradova ovo je jedini slučaj gdje se želi autoput - brza cesta graditi kroz sam grad", rekao je on.

Eksperimentalni koncert u Sarajevu: Donosimo sva pravila i procedure

I glavni grad BiH, nakon 18 mjeseci, organizovat će eksperimentalni koncert pred 1.000 gledalaca.
- Advertisement -

Kanton Sarajevo i Vlada Federacije BiH su potpisali sporazum o zajedničkoj nabavci Sputnik V vakcina. Ugovor sa Ruskim fondom za strane investicije je spreman za potpis međutim, prema tvrdnjama iz Naše stranke, Federacija BiH odbija da potpiše taj ugovor.

“Vlada Federacije BiH do sada je s Vijećem ministara dijelila odgovornost za smrt naših sugrađana od bolesti COVID-19. Nakon što je Vlada KS obezbijedila direktnu nabavku 500.000 vakcina, Vlada FBiH odbija da potpiše ugovor za njihovu nabavku uz skandalozno, neodgovorno i neprihvatljivo obrazloženje Zavoda za javno zdravstvo FBiH”, rekli su oni.

- Advertisement -

U svom dopisu Vladi FBiH, Zavod za javno zdravstvo je naveo da je u ovom entitetu manja potražnja građana za Sputnik V vakcinom zbog čega bi trebalo prvo razgovarati o ovoj nabavci prije potpisivanja ugovora.

“Da li je razlog Vlade FBiH da sabotira nabavku vakcina zbog toga što se nabavka obavlja preko jedinog direktnog i ovlaštenog prodavača za Sputnik, Ruskog investicionog fonda, a ne posrednika, preprodavača bliskih članovima Vlade? Ili što je uvoznik Bosnalijek koji je pristao na posao uz minimalnu zakonsku maržu velefarmacije, a ne neka fabrika za proizvodnju namještaja ili poljoprivredno dobro koje bi to uradilo za mnogo veću cijenu? Ili je razlog to što se radi o najnižoj cijeni nabavke u regionu, od 10 dolara po dozi? Ili zato što nabavku vrši Vlada Kantona Sarajevo”, pitaju se iz Naše stranke.

Zahtijevaju od Vlade FBiH odgovore o, kako kažu, stvarnim razlozima odustajanja od nabavke Sputnik V vakcina.

“Zahtijevamo odgovor direktno i od premijera Fadila Novalića: Šta se to promijenilo od 26. maja kada se na sjednici Parlamenta Vlada FBiH pohvalila saradnjom s Kantonom Sarajevo i da je ta nabavka vakcina najizvjesnija jer je bilo jasno da premijera i njegovu vladu neće opteretiti dodatnim aferama”, rekli su.

- Advertisement -

Ističu kako odgovore očekuju kao i napore da se spriječi još jedna afera “po svoj prilici veća od one s respiratorima”, kako su to rekli iz Naše stranke.

- Advertisement -
Izvor:Klix

PODJELI: