Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Narušena sigurnosno i zdravstveno-epidemiološka situacija u USK, doneseni novi zaključci

U Trendu

Policijska akcija kod Bijeljine: U zidovima vikendice pronašli arsenal oružja

Pripadnici MUP-a Srpske su u vikendici na području Janje kod Bijeljine pronašli arsenal oružja.

Upozorenje policije u BiH: Najavljeno masovno samoubistvo mladih na “TikToku”!

Interpol je obavijestio Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da je za danas, 3. marta 2021. godine, najavljeno masovno samoubistvo mladih osoba na društvenoj mreži „TikTok“.
- Advertisement -

Danas je u Bihaću održan sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, kojem su bili prisutni i predstavnici Grada Bihaća te IOM i UNHCR.

Analizirana je sveukupna situacija i realizacija ranije donesenih zaključaka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, a na osnovu Odluke Skupštine Unsko-sanskog kantona. Konstatirana je narušena sigurnosno i zdravstveno-epidemiološka situacija građana masovnim stvaranjem divljih kampova na području USK što otežava i koodinaciju humanitarnih aktivnosti dok epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju da se zdravstveno-epidemiološka situacija ne može držati pod kontrolom ukoliko prihvat migranata nije organizovan i unutar kapaciteta raspoloživog smještaja.

U skladu s ovim Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK donijela je slijedeće zaključke:

- Advertisement -

– Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK ostaje pri stavu da je maksimalna kvota za prihvat migranata na teritoriji USK 2500 i to: 1500 u kampu Lipa, 500 za porodice, porodice sa djecom i žene samce u kampu Borići i 500 za porodice sa djecom i djecu bez pratnje u kampu Sedra.

– Zadužuju se Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije, ZZJ i Kantonalna inspekcija da zajedno izvrše uvid u stanje na terenu Bosanske Bojne gdje veliki broj migranata boravi u divljim kampovima te da naprave procjenu situacije sa prijedlogom mjera.

- Advertisement -

– Traži se od CK USK da nastavi koordinaciju humanitarnih aktivnosti sa NVO i pojedincima, koji žele da pružaju pomoć migrantima u tranzitu, sa obavezom stvaranja baze podataka o radu na terenu i redovnim obavještavanjem Službe za poslove sa strancima o provedenim aktivnostima na području USK. Koordinirani humanitarni rad mora biti težišno oslonjen na zvanično uspostavljene prihvatne centre.

– Traži se od nadležnih institucija BiH da oforme prihvatne kampove za ilegalne migrante, van područja USK te uspostave mehanizam kontrole priliva migranata, u skladu sa rasploživim smještajnim kapacitetima te da prioritetno u jedan od novoformiranih kampova relociraju migrante iz privremenog centra Miral u Velikoj Kladuši.

– Zahtijeva se od Ministarstva privrede Vlade USK da službeno obavijeste titulare vlasništva privrednih objekata u kojima se, po službenim informacijama Uprave policije MUP-a USK, nalaze divlji kampovi za ilegalne migrante, da su obavezni, hitno osigurati objekte u svom vlasništvu da bi se izbjeglo stvaranje divljih kampova.

– Traži se od Ministarstva pravosuđa i uprave Vlade USK i Ministarstva sigurnosti da prilikom angažovanja prevodilaca jezika kojima govore migranti, razmotre projekte međunarodnih organizacija kojima se predviđa besplatno pružanje usluga prevođenja za potrebe bh institucijama u postupcima kada se zahtijeva angažovanje prevodilaca.

– Traži se od Ministarstva sigurnosti da, kroz nadležne institucije, osigura relociranje maloljetnika bez pratnje iz kampova Miral i Borići u kamp Duje, Doboj gdje im je osiguran smještaj sukladno potpisanom Sporazumu MS VM BiH.

– Traži se od Službe za poslove sa strancima da koordinira prihvat migranata prisilno vraćenih na područje USK bez poštivanja procedura zvanične readmisije kao i ilegalnih migranata van zvaničnih prihvatnih smještaja.

Podjeli s prijateljima
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Vučić: Beograd je spreman na dijalog sa Prištinom, ali svi dogovori se moraju poštovati

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak nakon Prištine je doputovao u Srbiju na dvodnevnu posjetu
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

Ostavite komentar