Srijeda, 5 svibnja, 2021

Na sjednici Vlade FBiH osigurana neograničena sredstva za zdravstvo zbog koronavirusa

U Trendu

- Advertisement -

Nakon sjednice Vlade FBiH održana je konferencija za medije na kojoj je glavna tema bila koronavirus. Konferenciji su prisustvovali federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar i pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez. 

Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, kazao je da su na današnjoj sjednici Vlade FBiH osigurana sredstva, i to neograničena, radi bolje prevencije zaraze koronavirusom. 

U Kini je primjetan smanjen broj zaraženih. Moram razjasniti, bilo je nekih zabuna o mjerama karantina. U karantinu se trebaju nalaziti zdravi ljudi, koji ne trebaju medicinsku skrb i lijekove. Ljudi koji su eventualno došli u kontakt s ljudima koji su zaraženi. Tu trebaju biti oko 14 dana. Ako se pokaže da imaju simptome zdravstva, treba se reagirati. Onda mi dalje preuzimamo slučaj. U slučaju veće potrebe za karantinom, Vlada će omogućiti da to bude jedan hotel. Treba slušati struku, ne treba ići na javne skupove. Predložili smo da se ekskurzije djeci otkažu, to bi bilo najbolje – kazao je Mandić. 

- Advertisement -

Pojasnio je da ne može neko na svoju inicijativu tražiti testiranje te da to treba prepustiti struci. 

Mi ćemo nabaviti sve što iskažu potrebe da im treba. Pustite političare, pitajte ljude koji su u struci. Onda možemo govoriti o pravovremenim i istinitim informacijama – istakao je Mandić. 

- Advertisement -

 

Naredni period

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, kazao je da su na sjednici Vlade upoznali sve s današnjom situacijom. 

U Italiji je 650 zaraženih, od njih je 17 umrlo, 45 ozdravilo, a 240 se oporavlja. Oko 56 je na intenzivnoj njezi. U Hrvatskoj imamo nove slučajeve. Važno je istaknuti da su oba slučaja vezana uz prethodne, dakle bliski kontakt. Zahvaćeno je 50 zemalja svijeta, a u Nigeriji je danas prvi slučaj bio. Naša saradnja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom je svakodnevna. U narednom periodu očekujemo i maske iz Češke Republike. Radimo na obezbjeđivanju opreme kontinuirano. U Evropi je nedostatak opreme. Također, na sastanku od prije nekoliko dana kazano je da nema potrebe da se diže panika. Činjenica je da će se pojaviti u BiH, ali da radimo sve na tome da se locira i na adekvatan način reagira – istakao je Čerkez. 

Pojašnjava da se sve mjere provode u BiH te da se na pojedinim svjetskim aerodromima provode znatno blaže mjere nego na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu. 

- Advertisement -

S Oružanim snagama BiH također smo u kontaktu. Jedna široka koordinacija i jako je bitno da pojedini subjekti ne poduzimaju samoinicijativno mjere, nego da prate mjere koje poduzimaju zdravstvene vlasti. Sistem dobro funkcionira, dobro smo uvezani. Sinoćnju informaciju da je jedan slučaj s koronavirusom bio na aerodromu u Sarajevu smo provjerili, riječ je o turisti koji je išao ka Beogradu – kazao je Čerkez. 

Spisak zemalja

Čerkez dodaje da su testirani tri kineska državljanina i jedan stanovnik BiH, vozač autobusa iz Tuzle. 

Kada govorimo o izolaciji, riječ je osobama koje su boravile u Italiji i predostrožnosti radi su stavljene u izolaciju – kazao je Čerkez. 

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazao je da su prije nekoliko dana proširili spisak zemalja za koje vrše epidemiološki nadzor. Osim Kine, tu su Italija, Južna Koreja, Iran…

 

Izvor: Avaz

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Bh. sudija u vatrenom grčkom derbiju, Peljto kažnjavao redom i dosudio dva penala

Dodijelio je osam žutih kartona, a na obje strane pokazao je na bijelu tačku.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar