18.3 C
Cazin
Tuesday, August 4, 2020

Na austrijskom tržištu velika potražnja za voćem iz Bosne i Hercegovine

U TRENDU

Džaferović i Erdoan razgovarali o otvaranju bh. granice za državljane Turske

Razmijenjene su informacije o pandemiji koronavirusa u obje države i njenim posljedicama.

Bišćanin obolio od rijetkog tumora: Jasminu Galiću potreban novac za liječenje

Jedina primanja koja Jasmin ima je socijalna pomoć, koja je nedovoljna za potrebe liječenja u Turskoj.

Prodaja šljiva iz regije širom Evrope u punom je jeku već dvije nedjelje.

“Počeli smo sa makedonskim, a sada nabavljamo one iz susjedne Srbije te širom Bosne i Hercegovine. Do kraja mjeseca nuditi ćemo najviše sortu Čačansku ljepoticu, a u avgustu pa nadalje na tržištu će biti i Stanley“, kaže Mirsad Sabanović, direktor Inter-Fruit e.U, najvećeg uvoznika voća u cijelom svijetu čiju robu možete pronaći u trgovačkim lancima Austrije i Njemačke. 

Ističe i kako su obilne kiše i padavine dovele do niskih prinosa šljiva što se odrazilo na njihovu cijenu. 

Tekst se nastavlja poslije oglasa

“Veliki je broj kupaca, ali raspoloživost nije dovoljna kako bi pokrila ukupnu potražnju. U posljednjih par godina na početku same sezone, kilogram šljiva kretao se oko 11,7 KM, a ove godine započeli smo s oko 18,7 KM, a sada ih prodajemo za nekih 15,5 KM. Nikad nisam doživio takve ekstreme sa cijenama unazad 20 godina“, priznaje Sabanović.

I na njemačkom i austrijskom tržištu Stanley je najpopularnija sorta jer je lagana za transport, a kvalitet joj je takođe nešto bolji od ranijih sorti. “Generalno njemačko tržište uvijek zahtijeva nešto tvrđu sortu sa stupnjem zrelosti od 75-80%. U Austriji sa druge strane, zelenija roba nije popularna i preferiraju zrelost od oko 90%“, pojašnjava za Fresh Plazu.

Borovnice i lubenice takođe popularne 

Iako su šljive po količini daleko glavni proizvod Inter-Fruit e.U., drugo se voće iz regije takođe uvozi i plasirana na već dva spomenuta tržišta. “Trenutno trgujemo borovnicama iz Bosne, Hrvatske i Srbije, a za razliku od šljiva, postoji obilna ponuda onih kultiviranih. Dugoročno gledano, na austrijskom tržištu sve je veća potražnja”, ističe Sabanović.

VEZANA VIJEST
Poljoprivrednici nakon sastanka sa Košarcem očekuju prelevmane

Takođe, sada su im glavno voće i lubenice iz Makedonije težine oko 4 – 6 kilograma koje su nešto više tražene u Austriji u odnosu na Njemačku.

VEZANA VIJEST
Poljoprivrednici nakon sastanka sa Košarcem očekuju prelevmane

Povezane vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI