13.6 C
Cazin
Srijeda, 16 lipnja, 2021

Mnogi prave greške koje mogu biti opasne po zdravlje: Ovo je jedini siguran način pripreme piletine

POVEZANE VIJESTI

- Advertisement -

Pileće meso spada među omiljena jela kod mnogih, ali način na koji spremate može da utiče na vaše zdravlje.

Naime, ukoliko se ne pridržavate određenih pravila prilikom čuvanja, sjeckanja i pripreme piletine, bakterije mogu da se razmnože svuda oko vas.

- Advertisement -

Jedna od najvećih grešaka koju domaćice prave jeste što piletinu predugo ostavljaju na sobnoj temperaturi. Na taj način se bakterije brže šire i tako ćete prilikom konzumiranja poremetiti probavni sistem.

Odmrzavajte ga na tanjiru, pokrijte folijom i stavite na dno frižidera, a ne pri vrhu.

Bitno je da na pojedinim dijelovima frižidera temperatura varira, naročito pri vrhu ili u vratima, a najniža u donjem dijelu.

Ne bi trebalo da ga ispirate prije pečenja jer ćete tako bakterije s mesa raspršiti po cijeloj površini.

- Advertisement -

Stručnjaci su saglasni da samo ga začinite i pečete.

Nemojte se koristiti daskom za rezanje nakon što ste na njoj sjeckali sirovu piletinu.

Obavezno operite dasku, kao i nož.

- Advertisement -

Prilikom pripreme sirovog pilećeg mesa ostale namirnice ne smiju da budu u dodiru s mesom kako se ne bi prenijele bakterije.

Ako ste pileće meso dirali rukama, nemojte da zaboravite da dobro operete ruke pije nego što nastavite s pripremom ostalih namirnica.

- Advertisement -
Izvor:Hayat

PODJELI: