Mladi poljoprivrednik Senaid Halkić patentirao "Zmajevački kečap": Ispričao kako je došao do ideje i pravog recepta

- Na našem porodičnom imanju uzgajamo osnovne sastojke, a na ideju sam došao jer nismo mogli plasirati sve svježe proizvode na tržište. Posljednjih godina, zahvaljujući raznim inicijativama i projektima, ljudima je bilo relativno jednostavno dobiti staklenike i razviti proizvodnju u njima, što je otežalo prodaju vlastitog povrća - kaže Halkić.
Navodi da se odlučio za korak dalje kako bi stvorio proizvod koji bi mogao postati brend njegove agrarne djelatnosti. Kaže da je, prije svega zbog količine proizvedenog paradajza, došao na ideju da proizvodi kečap u kućnoj radinosti, ali bez dodatka konzervanasa i drugih kemijskih elemenata prisutnih u industrijskoj proizvodnji.
- Nema puno tajni u izradi kečapa, isprobao sam kombinacije različitih recepata i našao jedan koji je zadovoljio moje, ali i ukuse mnogih kupaca. Trudio sam se da svi sastojci budu s našeg imanja, uz dodatak određenih začina koje nabavljamo i jabukovog sirćeta, koje je također lokalni proizvod iz okoline Cazina - ističe Halkić.
Potvrdu da je proizveo kvalitetan proizvod, rekao je ovaj student Biotehničkog fakulteta u Bihaću, dobio je kad je proizvedeni kečap ponudio svojoj profesorici.
- Ona se žalila kako ima poteškoća da djecu natjera da jedu povrće i organske proizvode, ali nakon što su probali moj kečap, nazvala me i naručila još pet tegli - dodaje Halkić.
Navodi kako su mnogi, putem društvenih mreža i na druge načine, saznali za njegov proizvod, pa sada većinu prodaje na kućnom pragu ili na agrarnim sajmovima. #Senaid Halkić#Cazin#poljoprivreda#kečap#Zmajevački kečap