Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Michael Schumacher je šest godina nakon nesreće potpuno drugačiji čovjek

U Trendu

- Advertisement -

“Schumacher je neprepoznatljiv. On više nije u komi, ali je daleko od čovjeka kojeg pamtimo. On je sada potpuno drugačija osoba i fizički i psihčki sa izmijenjenom organskom, mišićnom i skeletnom strukturom. To je posljedica traumatske povrede mozga koju je zadobio pri padu”, izjavio je Nicola Acciarri, italijanski neurohirurg iz bolnice u Bologni.

Da li su ovakve posljedice neizbježne u sličnim situacijama poput one u kojoj je Michael Schumacher (51), šta psihičke promjene zapravo znače, mnogo pitanje je pokrenula izjava italijanskog ljekara, a odgovore je dao prof. dr sc. med. Branka Đurovića, pomoćnika direktora Klinike za neurohirurgiju Urgentnog centra u Beogradu, piše Blic.

“Povrede mozga uvijek izazivaju fizičke i psihičke promjene organizma i te promjene se od onih najblažih do najekstremnijih, poput gubitka sposobnosti kretanja i govora. U izuzetnom malom broju slučajeva pacijent se nakon traume u potpunosti oporavi. Čak i kod onih pacijenata kod kojih nakon povreda nema odstupanja u ponašanju, uz pomoć fine dijagnostike, registruju se određene anomalije na mozgu. Bilo kakva povreda mozga da je u pitanju ne možete da je obrišete gumicom”, komentariše profesor i dodaje:

- Advertisement -

“I kod pacijenata kod kojih nema izraženijih fizičkih i psihičkih promjena javljaju se posljedice, poput glavobolja i raznih neuroloških ispada, a kakve će posljedice biti zavisi od stepena povreda i individulanih predispozicija pacijenata”.

Doktor napominje da u slučaju Schumachera javnosti nedostaju brojne informacije o njegovom zdravstenom stanju, ali da sve pomenuto načelno važi za svaku povredu mozga.

- Advertisement -

“Promjene se nakon svake akutne povrede uočavaju, odnosno objektiviziraju preko visokosofisticiranih dijagnostičkih metoda, poput magnetne rezonance i evociranog pamćenja. Ovakva dijagnostika nije postojalapre 15, 20 godina, a danas je u najvećoj mjeri dostupna i u našoj zemlji”, poručuje dr Đurović.

Čuveni vozač Formule 1 Michael Schumacher je 29. decembra 2013. godine na skijanju u francuskim Alpama doživio starvičnu nesreću kada je udario u stijenu.

Nakon nesreće je dva puta operisan, a skoro pola godine je proveo u indukovanoj komi. U septembru prošle godine je tajno primljen u bolnicu u Parizu gdje se podvrgao operaciji matičnim ćelijama.

Schumacher je trenutno u svojoj vili na jezeru Ženeva u Švicarskoj.

- Advertisement -

Njemački vozač Formule 1 se automobilizmom bavio do 1991. do 2012. godine. Sedmostruki je osvajač svjetskog šampionata.

 

Izvor: Radiosarajevo.ba

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Sutra se nastavlja proces vakcinacije građana Kantona Sarajevo

U dvorani Juan Antonio Samaranch (Zetra) sve je spremno da se sutra u 8:00 sati.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar