Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Majkić: Najbolje rješenje – vraćanje migranata kući!

U Trendu

Policijska akcija kod Bijeljine: U zidovima vikendice pronašli arsenal oružja

Pripadnici MUP-a Srpske su u vikendici na području Janje kod Bijeljine pronašli arsenal oružja.

Upozorenje policije u BiH: Najavljeno masovno samoubistvo mladih na “TikToku”!

Interpol je obavijestio Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da je za danas, 3. marta 2021. godine, najavljeno masovno samoubistvo mladih osoba na društvenoj mreži „TikTok“.
- Advertisement -

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Dušanka Majkić zdušno podržava prijedlog bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da se migrantska kriza u BiH riješi tako što bi se migranti vratili kući.

 • Prvi sporazum s kojim BiH počinje da stvara iskustva je Sporazum o readmisiji sa Pakistanom. Kada bi u ovom momentu pitali bilo koga gdje se nalazimo kada je riječ o tom sporazumu, ne zna niko, jer kada sam jučer pitala ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selmu Cikotića, on, također, ne zna gdje se Sporazum u ovom momentu nalazi – rekla je Majkić.

Ona je dodala da Cikotić zna da je taj sporazum uputio prema Ministarstvu vanjskih poslova u Vijeću ministara.

– Kada sam pitala za sudbinu tog sporazuma, svaki put mi je odgovoreno da se nalazi na putu prema Parlamentarnoj skupštini, a niko iz Parlamenta ne kaže da je vidio taj dokument – rekla je Majkić.

- Advertisement -

Ona smatra da je sazrilo vrijeme da se i s drugim zemljama potpišu sporazumi o readmisiji.

– Međutim, ako to bude išlo na ovaj način kako to ide na primjeru sporazuma sa Pakistanom, teško je očekivati da ćemo u dogledno vrijeme bilo šta riješiti – upozorila je Majkić.

- Advertisement -

Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH podržala je poslaničku inicijativu Predraga Kožula kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH te Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo inostranih poslova da hitno pokrenu procedure i preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi došlo do potpisivanja sporazuma o readmisiji s Afganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.

Zadužuje se Vijeće ministara BiH da o preduzetim aktivnostima i njihovim učincima izvijesti Predstavnički dom Parlamenta BiH najkasnije 90 dana od dana usvajanja ove inicijative.

Uz ovu inicijativu, Zajednička komisija usvojila je i zaključak kojim od Ministarstva sigurnosti traži informaciju o trenutnim aktivnostima koje se vode sa svim zemljama s kojima je BiH u pregovorima oko potpisivanja sporazuma o readmisiji.

Budući da migranti u BiH nisu pali s neba nego su došli poznatom “Balkanskom rutom” preko Grčke, Bugarske, Sjeverne Makedonije i Srbije, postavlja se logično pitanje zašto niti jedna od ovih država ne primjenjuje ovaj genijalni recept za čiju se primjenu u BiH zdušno zalaže Dušanka Majkić. Jer, da bilo koja od navedenih država vraća migrante kući, migranata u BiH ne bi ni bilo niti bi migrantska kriza postojala. 

Podjeli s prijateljima
 • 72
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  72
  Shares

Ostavite komentar

Izvor:AVAZ
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Vučić: Beograd je spreman na dijalog sa Prištinom, ali svi dogovori se moraju poštovati

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak nakon Prištine je doputovao u Srbiju na dvodnevnu posjetu
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 • 72
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  72
  Shares

Ostavite komentar