13.6 C
Cazin
Srijeda, 16 lipnja, 2021

Lideri svjetskih sila se sastali u Britaniji: Cilj je vakcinisati cijelu svjetsku populaciju (VIDEO)

POVEZANE VIJESTI

- Advertisement -

Na jugozapadu Engleske u Cornwallu, održava se trodnevni Samit lidera G7, kojim predsjedava Velika Britanija. Cilj samita je da ujedini vodeće demokratije kako bi pomogle svijetu u otklanjanju posljedica pandemije koronavirusa. Ovo je prvi veći međunarodni samit za američkog predsjednika Joea Bidena, koji je na sedmodnevnoj turneji po Evropi, a posljednji za njemačku kancelarku Angelu Merkel. Lideri G7 imat će i prijem kod britanske kraljice Elizabete.

Samit G7 prvi put se održava uživo od izbijanja pandemije. Prvog dana samita čelnici su razgovarali o opravku od pandemije koronavirusa. Fokus je bio na donacijama vakcina protiv koronavirusa i finansijskoj pomoći za izgradnju pogona za proizvodnju vakcina širom svijeta. Premijer Velike Britanije Boris Johnson je najavio da će države članice G7 donirati milione doza vakcina zemljama u razvoju.

- Advertisement -

– Ovaj samit mora sebi da postaviti apsolutno neophodan cilj i zemljama u razvoju staviti na raspolaganje milijardu doza cjepiva. Cilj mora biti da se do kraja 2022. svim ljudima na svijetu omogući cijepljenje. Zato je važna saradnja. Imamo ogromnu priliku za zeleniji svijet, i rješenje problema klimatskih promjena, ističe Johnson.

SAD su uoči samita obećale novu donaciju od 500 miliona doza vakcina za 92 siromašne zemlje, kao i Afričku uniju. 200 miliona doza će biti isporučeno od augusta do kraja godine, a preostalih 300 miliona do juna 2022. Cijeli samit bez obzira koliko brižno pripreman i planiran unaprijed, ostaće u sjenci prve Evropske turneje predsjednika SAD.

– Naše donacije vakcina ne uključuju nikakav pritisak da se pruži protuusluga ili slično. Ovo radimo kako bismo spasili živote i kako bi okončali ovu pandemiju, poručio je Biden.

Održana je i rasprava o ukidanju patenata na vakcine, na prijedlog Bidena. Francuski predsjednik je predložio privremenu suspenziju patenata. S druge strane, Njemačka kancelarka je protiv ovog prijedloga, kao i ostali čelnici EU.

- Advertisement -

– Pored brojnih pitanja, govorićemo i kako pobijediti pandemiju, kako ubrzati vakcinaciju. Dokazaćemo da ne mislimo samo na sebe, nego na cijeli svijet, posebno Afriku. Oživjećemo globalnu ekonomiju. Zalagat ćemo se za multilateralizam. Moramo raditi zajedno, posebno na zaštiti klime, istakla je Merkel.

Oko 6.500 policajaca osigurava samit, a u pomoć je spremna priskočiti i vojska. U Cornwallu se okupilo oko 500 članova ekološke aktivističke grupe “Pobuna protiv istrijebljenja”, koji od lidera G7 zahtijevaju da djeluju kada je riječ o klimatskim promjenama.

- Advertisement -

PODJELI: