Subota, 15 svibnja, 2021

Krupljanka Đenana Mesić, dizajnerica unikatnih rukom slikanih svilenih bluza i haljina

U Trendu

- Advertisement -

Krupljanka Đenana Mesić, dizajnerica unikatnih rukom slikanih svilenih bluza i haljina utkala je svu svoju ljubav u izradu ovih prekrasnih i umjetnički iznimno vrijednih odjevnih predmeta zahvaljujući kojima je postala nadaleko poznata i cijenjena širom Bosne i Hercegovine ali i zapadnoeuropskih zemalja. Đenanine svilene bluze i haljine, uistinu su praznik za oči jer svako ko ih razgleda uživa u prelijepim dezenima, šarenilu boja i glamuru.

Šivala u mladosti  

Đenana je još kao djevojka počela šivati i baviti se ručnim radovima čemu ju je podučila sugrađanka Zada Hasanagić koja je u vrijeme kad je završila srednju školu u bosanskokrupskom Sokaku imala svoj butik. 

Puno toga me naučila raditi. Moje ideje u djelo provodila je Ranka Beganović, moja sugrađanka i školska kolegica koja danas živi i radi u Njemačkoj, a ja trenutno radim na njenim mašinama. Svaka žena teži biti unikatna i posebno obučena što jedino dopušta šivanje. Nakon srednje škole htjela sam studirati dizajn. Otac rahmetli nije bio za to i htio je da ja studiram neki „pravi“ fakultet, pa sam tako završila ekonomiju, ali je ljubav prema dizajnu ostala. I kad sam završila kurs slikanja na svili u Zagrebu, počela sam se baviti oslikavanjem marama i šalova što se tada prodavalo u Bihaću. Deset godina kasnije, odlučila sam uraditi svoju prvu unikatnu svilenu haljinu kojom sam se zapaženo predstavila na trećem Austrijskom balu u Sarajevskoj vijećnici. Odatle je i krenula ideja za moju prošlogodišnju Reviju unikatnih rukom slikanih haljina i bluza na Starom gradu. Svi modeli su nakon toga rasprodani. Za izradu jednog odjevnog predmeta potrebna su tri dana, kaže Đenana koja je inače po struci računovođa. Za taj posao kaže kako je suhoparan, a izradom unikatnih bluza i haljina, izrazila je svoju kreativnost. 

- Advertisement -

Revija koju sam organizirala naišla je na veoma dobar medijski odjek u regionu. Odmah potom su uslijedili pozivi za predstavljanja. Gostovala sam u Baselu u kojem sam organizirala reviju, a potom u Luzernu. Svoje modele sam predstavila publici u Danskoj, Stuttgartu. Pozvana sam da se u maju predstavim i u Izmiru u Turskoj. Gostovala sam i na Radiju bh. dijaspore u Nizozemskoj. Završavam jednu narudžbu za žene u Švicarskoj.

Skupi materijali

Kaže kako su kistovi i boje za oslikavanje veoma skupi a saten-svila pogotovo. 

- Advertisement -

Svila se kreće od trideset maraka na više. Samo trošak izrade haljine u kojoj sam se predstavila na svojoj prvoj reviji iznosio je dvije stotine maraka što žene iz okruženja prestravi zbog čega se i boje meni doći, strahujući koliko će to koštati. Nastojim raditi na prirodnoj svili koja mi je najdraži materijal i koje mi je za jednu bogatu svečanu haljinu potrebno četiri do šest metara. Nije svaka saten-svila vještačka. Prirodna svila je također saten-svila. Radila sam na svim vrstama svile.

Đenana kaže kako sve ovo zahtjeva ulaganje, inovacije i praćenje modnih trendova. Do sad je uz pomoć svoje dvije krojačice, izradila pedesetak unikatnih bluza i haljina. 

Ne volim narudžbe i nešto ciljano raditi jer sam najkreativnija kad radim iz duše. Tada je teško uraditi model u nekoj veličini koji će biti tražen a za reviju smo izradili sve male brojeve. Sada radimo modele isključivo većih brojeva kako bi bile dostupne ženama koje nisu mršave i vitke, po standardu, kaže. 

Svi moji odjevni predmeti nisu preskupi, pa svaka žena za sebe može pronaći nešto po svom ukusu i pristupačnoj cijeni. Moja Zada, koja me mnogo čemu naučila, izrađuje prelijepe unikatne kutije koje planiram uključiti u moju ponudu, pa da moje unikatne haljine budu pakovane u njene unikatne kutije. Bila bi to jedna divna sprega za jedno krasno dugogodišnje prijateljstvo, kaže dizajnerica Đenana. Iako je ekonomska situacija i u Bosanskoj Krupi nezavidna, Đenana kaže kako svaka žena u svojoj garderobi treba imati barem jedan unikatni odjevni predmet a Krupljanke su se uvijek, kaže, lijepo odjevale i u svojim ormarima voljele imati nešto posebno. 

- Advertisement -

– Zbog teške materijalne situacije, žene se ne usuđuju ni doći, pogledati ove haljine i bluze. Čula sam iz jednog razgovora kako jedna gospođa kaže, da se boji, da bi kad bi došla nešto razgledati, nešto morala i kupiti. Ja sam zapravo sretna i kad neko dođe da se interesuje za moj rad, ne mora ništa kupiti. Čisto da vidi. Za one koji se zainteresiraju kako se oslikavaju svilene haljine otvorena sam da ih naučim. Uvijek kažem, niko nije ničiju nafaku uzeo. Ovo je moj hobi i to volim raditi. Nije mi teško jer u tome uživam. Nabavljam materijale, organiziram a nekad i šijem, kaže Đenana.

Ostvarila djevojački san

Dizajnira i šiva i narodne nošnje. Tako je sašila albanske šalvare na šta ju je motivirala rodbina koja živi u Tetovu u Sjevernoj Makedoniji, Albanci. 

Dobila sam neke materijale iz Švicarske od njih na poklon pa sam odlučila da njima u čast nešto sašijem da to bude albanska nošnja. Na svom predstavljanju u Luzernu rekla sam da je nama dijaznerima sve dozvoljeno pa sam stvorila neku kombinaciju. Kaftan je dio bosanske narodne nošnje, šalvare su albanske, bluza je moj dizajn, tako da sam stvorila jedan miks, kaže Đenana Mesić i dodaje kako je ovim ostvarila svoj djevojački san, proputovala brojnim zemljama i stekla veliki krug prijatelja. 

 

Izvor: Reprezent.ba

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Pet najčešćih grešaka prilikom kuhanja i kako ih popraviti

Ovo su savjeti koji vam mogu pomoći da vaš obrok bude skuhan tačno onako kako ste zamislili.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar