Friday, January 15, 2021

Komisija za sigurnost FBiH: Hitno osigurati smještaj za migrante na području cijele BiH

U Trendu

Oteli i silovali invalida u podrumu, dvojica zlostavljača umrla, trećem će se suđenje iz Orašja seli u Tuzlu

U potresnoj ispovijesti koju je supruga žrtve ranije dala navela je da njen suprug i dalje doživljava strahote, te da mu je život iz korjena poremećen.

Migranti u Velikoj Kladuši spasili ženu od utapanja

U naselju Polje, nadomak Velike Kladuše, grupa migranata je jučer u podnevnim satima izvukla jednu žensku osobu iz rijeke Kladušnice i tako su je spasili od utapanja.

Komisija za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održala je danas sastanak u Bihaću povodom migrantske krize gdje je ukazano na nedostatak koordinacije u djelovanju agencija.

Komisija za sigurnost osvrnula se tokom današnjeg sastanka i na problem identifikacija migranata što predstavlja veliki sigurnosni problem.

“Također od svih policijskih agencija zahtijevamo da u okviru svojih nadležnosti pojačaju aktivnosti na utvrđivanju identiteta migranata koje zateknu na teritoriji svog djelovanja. Od Evropske komisije, odnosno međunarodnih organizacija tražimo da boravišne kontejnere iz ‘Bire’ konačno stave na raspolaganje nadležnim institucijama u BiH” kazao je predsjednik Komisije Damir Mašić prezentirajući zaključke sa sjednice.

Neophodna je i izmjena zakonske legislative, s obzirom da, kako je naveo, postojeća nije adekvatna za situaciju i problematiku s kojom se suočavamo.

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH zatražili su i hitno osiguravanje dodatnih uslovnih smještajnih kapaciteta za migrante i izbjeglice na kompletnoj državnoj teritoriji, uključujući i Republiku Srpsku.

Naglašeno je da je nedopustivo da teret migrantske krize nosi samo Federacija BiH, odnosno Unsko-sanski, Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton.

Ukazano je na nedostatak koordinacije u djelovanju i postupanju nadležnih institucija i agencija, ali i problem s tehničko materijalnom opremljenošću policijskih agencija, te nedovoljnom informiranošću o kompletnoj situaciji.

“Danas smo jasno vidjeli nepostojanje sistema koordinacije u djelovanju i postupanju, a posebno me zabrinula neinformiranost nekih predstavnika nadležnih službi. Određene osobe iz Granične policije BiH ne znaju za Sporazum o readmisiji sa Republikom Srbijom iz 2013. godine. Mi smo jednostavno tražili mnogo ozbiljniji angažman i pristup u rješavanju sada već nagomilanih problema” izjavila je zastupnica u Parlamentu FBiH i članica Komisije Sanela Prašović Gadžo.

Još jedan od zastupnika u Federalnom parlamentu Hamdija Abdić istakao je važnost današnje sjednice, jer se još jednom skrenula pažnja na ozbiljan sigurnosni problem, naročito u Unsko-sanskom kantonu.

“Ne mogu reći da očekujemo provedbu i realizaciju svih naših zaključaka, ali mi je drago jer se napokon ozbiljno govori i obraća pažnja na problematičnu situaciju, pogotovo u ovom dijelu BiH. Važno je svim ljudima osigurati dostojanstvene životne uslove, međutim pritom vodeći računa o sigurnosti građana BiH i njihove imovine” dodao je Abdić.

Sastanku su prisustvovali relevantni zvaničnici sa svih nivoa vlasti u BiH. Pozivu zastupnika u Federalnom parlamentu odazvali su se predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima, Granične policije, Federalne uprave policije, kao i Vlade USK-a, te Grada Bihaća, a sjednici je prethodio obilazak lokaliteta Lipa i parcele sa vojnim šatorima u koje je odnedavno privremeno smješteno više stotina migranata i izbjeglica.

Podjeli s prijateljima
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

Ostavite komentar

Izvor:KLIX.BA
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

Ostavite komentar