Kavezni uzgoj nesilica zabranjen u Češkoj – EU još uvijek odgađa odluku?

U TRENDU

Mjesec dana lockdowna: Padaju brojevi novozaraženih i umrlih

Sedmodnevni prosjek umrlih u bolnicama i domovima za starije sada je 547 i pada već sedmicu dana nakon što su uvedene restriktivne mjere dok ih je bilo 625.

Dok ptičja gripa hara Europom, a prema posljednjim podacima pogodila je Korziku, u Danskoj je na jednoj farmi ubijeno 25.000 pilića, a u Njemačkoj 16.100 purana, češki Senat je glasanjem u Gornjem domu Parlamenta potvrdio rujansku odluku Donjeg doma te odlučio zabraniti kavezni uzgoj nesilica u toj zemlji. Zakon stupa na snagu nakon potpisa predsjednika te države.

“Poljoprivrednici i peradarske tvrtke imaju dovoljno vremena da se pripreme za zabranu i prilagodbe pa bi financijski utjecaj trebao biti minimalan”, tvrdi Michaela Šojdrová, češka zastupnica u Europskom parlamentu koja smatra kako ovu zabranu treba uvesti na nivou čitave Europske unije.

Za Euroactiv kaže kako je to već sada izvedivo je se već uveliko koriste održive alternative poput držanja u ambarima, volijerama ili otvorenim prostorima u sustavu slobodnog uzgoja ili ekološke proizvodnje.

Potrošači odbijaju kupiti jaja iz kaveznog uzgoja?

Tekst se nastavlja poslije oglasa

Podsjeća da ta zemlja nije prva koja uvodi ovakvu zabranu. Luksemburg i Austrija već su okončali upotrebu kaveza, a Njemačka i Slovačka to planiraju od 2025., odnosno 2030. godine.

“Sve veći broj potrošača zgrožen je okrutnošću koju doživljavaju nesilice i odbijaju kupiti jaja iz takvoga uzgoja”, upozorava ističući kako je onih koje se uzgajaju na taj način 182 milijuna, od 300 ili više uzgajanih životinja u kavezima svake godine u čitavoj EU.

Zašto zima kokama “krade” jaja?

“Češka zabrana oslobodit će kaveza oko 4,5 milijuna nesilica godišnje. Isto moramo učiniti i za milijune drugih kokoši drugdje u Europi”, poručuje.

Treba napomenuti kako je istraživanje javnog mijenja EU-a provedeno za Europsku komisiju pokazalo da 94% ljudi vjeruje kako je važna zaštita dobrobiti uzgajanih životinja, a 82% želi da one imaju bolju zaštitu.

Zakon na nivou EU neće moći biti donesen do 2027.?
Šojdrová podsjeća kako je i prošlog mjeseca Europska građanska inicijativa podastrla Komisiji 1,4 milijuna potpisa građana iz svake države članice koji traže zabranu uzgoja u kavezima općenito. Poziva se i na strategiju “Od farme do vilice” čiji je jedan od ciljeva dobrobit životinja.

Lideri francuskog tržišta jaja nesilica iz slobodnog uzgoja
No, službenici EK već su se ogradili te navijestili da prijedlozi ove inicijative neće moći biti spremni do kraja 2023. što je za Šojdrovu prekasno. “To može značiti da neće biti dovoljno vremena da Europski parlament razmotri prijedloge prije raspuštanja za sljedeće izbore u proljeće 2024. To će još više odgoditi konačno usvajanje zakona”, brine se.

Stoga je pozvala Europsku komisiju da reviziju zakona postavi kao prioritet i što prije iznese svoje prijedloge te zabrani upotrebu kaveza barem od 2027. godine.

Povezane vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Poznate jakosne grupe žrijeba za Mundijal 2022.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u četvrtom šeširu evropskih kvalifikacija

Poništavaju li se izbori u Doboju i Srebrenici?

Neki su pošiljke sa glasačkim materijalom u Americi posebno, dobijali na dan izbora, ili čak i dan dva poslije.