Četvrtak, 6 svibnja, 2021

Kako učiniti dom ugodnim za mačke

U Trendu

- Advertisement -

Kreiranje zabavnog i opuštajućeg okruženja će poboljšati život vašem ljubimcu. Napravite tek nekoliko malih promjena u prostornom okruženju i mačka će vam biti zahvalna.

Ovo su savjeti portala Your Cat koji mogu pomoći da mačka bude sretnija i zadovoljnija:

Omogućite joj pogled na vanjsko okruženje

Čak i mačke koje žive isključivo u zatvorenom mogu imati koristi od vanjskog svijeta. Mačke često provode vrijeme gledajući kroz prozor. Žele biti upućene u sva zbivanja iz sigurnosti i udobnosti vlastitog doma. Dakle, dobra je ideja stvoriti joj mjesto u blizini prozora. To možete uraditi u nagibu ili izbočini, ali može poslužiti i stolica koju ćete pozicionirati tu. Imajte u vidu da se trebate pobrinuti da se mačka ne povrijedi ili ne bude zastrašena nečim izvana (npr. drugim životinjama).

Napravite joj odgovarajuća mjesta za skrivanje

- Advertisement -

Mački trebaju mjesta za sakrivanje, uspavljivanje i bijeg od svega. Vole da iz manjih prostora posmatraju sve što se događa oko njih ili drijemaju. Čak i kartonska kutija može postati njeno omiljeno mjesto.

Postoje i inovativni proizvodi koji vašoj mački mogu pomoći da se sakrije u kući. Kupovina kreveta ili kućice odličan je način da joj pružite siguran prostor. Stavite ih u dnevnu sobu ili tamo gdje većinu vremena provodite s porodicom. Ako ustanovite da ih mačka ne koristi, pokušajte ih smjestiti na mirnije mjesto.

Obezbijedite joj ugodan prostor

- Advertisement -

Kada stvarate dom mački, razmišljajte iz njene perspektive. Ona treba prostor za istraživanje, skrivanje i penjanje. Ako imate više mačaka, sjetite se da svakoj od njih morate omogućiti dovoljno prostora da se mogu udaljiti jedna od druge kad god to žele.

Razmislite i o rasporedu i opremanju kuće – je li namještaj prikladan za mačku? Da li položaj stvari olakšava mački kretanje? Da li podovi i tepisi prijaju njenim šapama? Penjalice joj mogu pružiti drugačiju tačku gledanja i biće vam zahvalna na tome.

Postavite površine za grebanje

Grebanje je u prirodi vaše mačke te joj stoga morate omogućiti pristup površinama koje može slobodno grebati. Možete joj kupiti grebalicu koja odgovara njenoj veličini. Dobra je ideja postaviti joj i horizontalne površine koje će grebati. Mogu se napraviti od kartona ili odjeće i postaviti svuda po kući kako biste napravili malu stazu za grebanje.

Kutiju s pijeskom stavite na odgovarajuće mjesto

Mačke u prirodi vole ostavljati svoj trag. Međutim, prilikom obavljanja nužde vole biti što diskretnije jer se osjećaju ranjivo. Ni u kom slučaju ne stavljajte kutiju s pijeskom u blizini posude s hranom. Također je ne biste trebali stavljati u skučene prostore.

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
Izvor:Klix
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Bh. sudija u vatrenom grčkom derbiju, Peljto kažnjavao redom i dosudio dva penala

Dodijelio je osam žutih kartona, a na obje strane pokazao je na bijelu tačku.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar