Home CAZINSKA KRAJINA BIHAĆ Kako je Jahja Vuković iz Bihaća s 15 godina pristupio terorističkoj organizaciji...

Kako je Jahja Vuković iz Bihaća s 15 godina pristupio terorističkoj organizaciji u Siriji

Tužitelj Odsjeka za terorizam Tužilaštva BIH podigao je optužnicu protiv Jahje Vukovića, rođenog 1999. godine u Bihaću zbog sumnje da se borio na stranom ratištu na strani terorističke organizacije.

0

Tužitelj Odsjeka za terorizam Tužilaštva BIH podigao je optužnicu protiv Jahje Vukovića, rođenog 1999. godine u Bihaću zbog sumnje da se borio na stranom ratištu na strani terorističke organizacije.

Optuženi Vuković Jahja (1999.) zv. “Abdulaziz” tereti se da je od 2014. do 2020. godine, boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije “Al Nusra Front” koja je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom.

Vuković je 22. oktobra 2020. godine izručen BiH od kada se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je dana 16. juna 2014. godine, napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca, otputovao avionom u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim skupinama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije “Džebatul Nusra front“ (“Al Nusra Front”) i terorističkim skupinama koje djeluju na području Sirije a koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

U optužnici se navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te pod imenom “Abdulaziz“ sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra front“.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura tzv. IDIL-a nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, uhapšen i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke skupine i pružao pomoć terorističkoj skupini, čime je počinio kazneno djelo-Organiziranje terorističke skupine iz članka 202d., stavak 2. u svezi sa stavkom 1., a sve u svezi sa člankom 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i svjedoka sa mjerama zaštite te prilaganjem materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Podjeli s prijateljima
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    6
    Shares

Ostavite komentar

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here