Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Jedan policajac na 25 kilometara: “Ne možemo odgovoriti sve većem pritisku migranata”

U Trendu

- Advertisement -

Policijski službenici Granične policije (GP) BiH protekle godine odvratili su 13.251 osobu od pokušaja ilegalnog prelaska na područje BiH s područja susjednih zemalja, izjavio je u četvrtak direktor GP BiH Zoran Galić i istaknuo kako ta policijska agencija ne može sama odgovoriti sve većem pritisku migranata.

“Granična policija Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti sama odgovoriti sve većem pritisku migranata, tim više što zelenu granicu BiH čuva jedan policajac na 25 kilometara. Stoga poduzimamo sve moguće mjere i postavljamo nove modalitete saradnje, kako bismo učinkovitije djelovali kada je riječ o nezakonitim migracijama”, kazao je Galić na sastanku s predstavnicima Službe za poslove sa strancima BiH, SIPA-e i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

On je naglasio važnost saradnje policijskih agencija sa susjednim zemljama kako bi se što učinkovitije djelovalo u borbi protiv nezakonitih migracija, saopšteno je iz GP BiH.

- Advertisement -

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić istaknuo je kako BiH poštuje potpisani Sporazum o readmisiji s Republikom Hrvatskom te kako je više od 85 posto zahtjeva koje su vlasti Hrvatske uputile prema BiH, odnosno prema Službi za poslove sa strancima, pozitivno riješeno.

Ujić je napomenuo kako funkcionira skraćeni postupak readmisije s Hrvatskom, o čemu će se u narednom periodu  razgovarati i sa Srbijom i Crnom Gorom te je izrazio i potrebu održavanja redovnih sastanaka radi rješavanja svih otvorenih pitanja u saradnji partnerskih agencija dviju država.

- Advertisement -

Zamjenik glavnog direktora MUP-a RH Jozo Šuker istaknuo je da hrvatski MUP ima zadaću unaprijediti saradnju u svim segmentima djelovanja na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a naročito nakon nedavno održanog sastanka ministra unutrašnjih poslova RH i ministra sigurnosti BiH.

“To se prije svega odnosi na unaprjeđenje sustava readmisije i sistema mješovitih ophodnji, bez namjere da Bosna i Hercegovina bude ‘hot-spot’ za ilegalne migrante”, izjavio je Šuker i zamolio partnerske agencije u BiH da im pruže svu potrebnu pomoć oko navoda u vezi s eventualnim kršenjem ljudskih prava migranata, kao i navoda o navodnim nezakonitim postupcima od hrvatske policije, kako bi se oni istražili od mjerodavnih tijela GPBiH.

Sudionici sastanka pored razgovora o readmisiji i mješovitim ophodnjama, razgovarali su i o drugim zajedničkim aktivnostima, među kojima su i operativne akcije koje se realiziraju s ciljem sprječavanja krijumčarenja ljudi. Poseban naglasak je stavljen na nove modalitete saradnje u vezi s nezakonitim migracijama, koje sve više pritišću granicu Bosne i Hercegovine, kao i susjednih zemalja.

Zaključili su kako je unaprjeđenje saradnje primarni cilj policijskih agencija u BiH s MUP-om RH te kako je potrebno češće i redovnije održavanje ovakve vrste sastanaka, navodi se u priopćenju.

- Advertisement -

 

Izvor: Fokus.ba

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar