8.6 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Izetbegović se u Bakuu sastao s predsjednicom Nacionalne skupštine Azerbejdžana

POVEZANE VIJESTI

“Odzvonilo” nesavjesnim vozačima u BiH: Parlament sutra glasa o novim kaznama zbog opasne vožnje

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH je razmatranje inicijative Edite Đapo (SBB) za izmjenu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH

Džaferović-Nderitu: Veliki problem negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca

Razgovarano je o pravosnažnoj presudi Haaškog tribunala Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine.

Semir Efendić nezadovoljan odlukom Vlade FBiH o gradnji autoputa kroz grad

"Dok se svugdje u svijetu zaobilaznice prave oko gradova ovo je jedini slučaj gdje se želi autoput - brza cesta graditi kroz sam grad", rekao je on.

Eksperimentalni koncert u Sarajevu: Donosimo sva pravila i procedure

I glavni grad BiH, nakon 18 mjeseci, organizovat će eksperimentalni koncert pred 1.000 gledalaca.
- Advertisement -

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se danas u Bakuu, tokom zvanične posjete Azerbejdžanu, s predsjednicom Nacionalne skupštine Azerbejdžana Sahibom Gafarovom.

Konstatirano je da su odnosi Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana dobri i prijateljski, što, kako je istaknuto, potvrđuje niz potpisanih bilateralnih sporazuma i sporazuma o sestrinstvu gradova iz dvije države.

- Advertisement -

“Predsjednica Gafarova je izrazila zahvalnost Izetbegoviću i Bosni i Hercegovini na podršci Azerbejdžanu tokom posljednjeg oslobodilačkog rata, te je istaknula da su pomirenje i angažman na realizaciji infrastrukturnih projekata na oslobođenoj teritoriji prioritet te države”, navodi se.

Razgovarano je o mogućnostima unapređenja saradnje kroz potpisivanje novih bilateralnih sporazuma i inteziviranje komunikacije između predstavnika institucija Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana.

“Naglašeno je da geografski položaj dvije države pogoduje unapređenju ekonomske saradnje, te je razgovarano o realizaciji konkretnih projekata u oblastima metalske, građevinske i namjenske industrije, energetike, te o uspostavljanju direktne avionske linije između Sarajeva i Bakua”, saopćeno je.

Također je razgovarano o uspostavljanju diplomatskih predstavništava u Bosni i Hercegovini, odnosno u Azerbejdžanu, a na osnovu nedavno donesenih odluka nadležnih institucija dviju država.

- Advertisement -

Izetbegović je čestitao domaćinima na reintegraciji svog teritorija, te je pozvao predsjednicu Gafarovu i delegaciju Nacionalne skupštine Azerbejdžana u posjetu Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

- Advertisement -
Izvor:KLIX

PODJELI: