6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Izetbegović sa zvaničnicima Azerbejdžana razgovarao o jačanju ekonomske saradnje

POVEZANE VIJESTI

“Odzvonilo” nesavjesnim vozačima u BiH: Parlament sutra glasa o novim kaznama zbog opasne vožnje

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH je razmatranje inicijative Edite Đapo (SBB) za izmjenu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH

Džaferović-Nderitu: Veliki problem negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca

Razgovarano je o pravosnažnoj presudi Haaškog tribunala Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine.

Semir Efendić nezadovoljan odlukom Vlade FBiH o gradnji autoputa kroz grad

"Dok se svugdje u svijetu zaobilaznice prave oko gradova ovo je jedini slučaj gdje se želi autoput - brza cesta graditi kroz sam grad", rekao je on.

Eksperimentalni koncert u Sarajevu: Donosimo sva pravila i procedure

I glavni grad BiH, nakon 18 mjeseci, organizovat će eksperimentalni koncert pred 1.000 gledalaca.
- Advertisement -

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović boravi u posjeti Azerbejdžanu. Sastao se sa zamjenikom premijera Alijem Ahmadovom i ministrom vanjskih poslova Jeyhunom Bayramovom. Razgovarali su o otvaranju ambasade Azerbejdžana i ekonomiji.

Zamjenik premijera Azerbejdžana Ali Ahmadov je iskazao poštovanje prema Bosni i Hercegovini i napretku koji je država ostvarila u posljednje dvije decenije, istaknuvši da sa velikom pažnjom prati dešavanja u Bosni i Hercegovini, te da Azerbejdžan snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Izetbegović se prethodno sastao sa predsjednicom Nacionalne skupštine Azerbejdžana Sahibom Gafarovom.

- Advertisement -

Čestitao je Ahmadovu i građanima Azerbejdžana na uspješnoj reintegraciji svog teritorija tokom posljednjeg oslobodilačkog rata, iskazavši očekivanje da će u što skorijem periodu na tim prostorima uspjeti izgraditi neophodnu infrastrukturu i stvoriti uvjete za život stanovništva.

Tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova Azerbejdžana Jeyhunom Bayramovom razgovarano je o planiranom otvaranju ambasade Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini i obratno, što bi, kako je ocijenjeno, doprinijelo daljem jačanju odnosa dvije države.

Izetbegović i Bayramov su također razgovarali o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana u oblastima poput metalske, namjenske i drvne industrije, energetike i turizma, te o mogućnosti uspostavljanja direktne avionske linije koja bi povezivala dvije države.

Izetbegović je zvaničnicima Azerbejdžana uputio poziv na uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

- Advertisement -
Izvor:Klix

PODJELI: