Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Indija započinje vakcinaciju cjelokupnog odraslog stanovništva uprkos nestašici vakcina

U Trendu

- Advertisement -

Indija pokreće vakcinaciju cjelokupnog odraslog stanovništva uprkos nedovoljnom broju vakcina, nakon što je broj novih slučajeva u prethodna 24 sata prvi put prešao brojku od 400.000.

Iako je državna vlada najavila vakcinaciju svih odraslih osoba starijih od 18 godina usred smrtonosnog drugog vala infekcija, brojne regije ove zemlje smatraju da neće moći vršiti imunizaciju jer nemaju dovoljno doza.

Proces imunizacije u Indiji nalazi se u krizi u trenutku kada je zdravstveni sistem zemlje zatrpan s više od 400.000 slučajeva dnevno uz preko 3.000 smrtnih slučajeva.

- Advertisement -

Država je do sada podijelila više od 150 miliona doza dvije vakcine protiv koronavirusa – jednu vakcinu je razvila AstraZeneca sa Univerzitetom Oxford (Covishield), a drugu indijska firma Bharat Biotech (Covaxin).

Uprkos obećavajućem početku imunizacije u januaru, proces podjele vakcina zaostaje, a odluka da se proširi na najveću kohortu stanovništva zemlje – osobe od 18 do 45 godina – dolazi čak i kad nekoliko regija izvještava o nedostatku doza.

- Advertisement -

Više od 13 miliona ljudi u ovoj dobnoj grupi već se prijavilo za prvu dozu, ali određeni broj država najavio je da neće moći početi vršiti vakcinaciju od 1. maja.

Do sada su vladine vakcine bile besplatne, a privatnim bolnicama je bilo dozvoljeno da prodaju doze po cijeni od 250 rupija ili oko 3 dolara. Ta praksa će se sada promijeniti – cijene vladinih vakcina i onih u privatnim bolnicama određivat će kompanije koje proizvode vakcine.

U državi vlada zabrinutost da bi pitanje cijene vakcina moglo dodatno poremetiti planove ove zemlje kada je u pitanju imunizacija, jer se državna vlada i privatne bolnice natječu za injekcije na istom tržištu, a samim tim što vlada plaća manje za doze, proizvođači vakcina mogu se okrenuti prodaji privatnim bolnicama zarad većeg profita.

- Advertisement -

 
Taj se trošak može prenijeti na samo stanovništvo zemlje što bi moglo dodatno povećati nejednakost među brojem vakcinisanih u različitim regijama.

Manje od 2% populacije je u potpunosti imunizirano protiv koronavirusa, a oko 10% je primilo jednu dozu. Stope imunizacije također su pale, prosječan broj doza dnevno smanjio se s preko 3,6 miliona početkom aprila na manje od 2,5 miliona trenutno.

Usljed smrtonosnog vala Indija je u subotu prijavila 401.993 novih slučajeva koronavirusa za prethodna 24 sata što je prvi put da je zemlja premašila 400.000 slučajeva u jednom danu.

Što dovodi do ukupnog broja slučajeva koronavirusa u zemlji koji premašuje 19 miliona otkako je pandemija započela i obilježava deseti uzastopni dan s više od 300.000 dnevnih slučajeva, prema CNN-ovim podacima dobivenih od indijskog Ministarstva zdravlja. To je prvi put da je bilo koja zemlja zabilježila više od 400.000 slučajeva u jednom danu.

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
Izvor:KLIX
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Ogromne gužve zbog radova na tunelu Crnaja kod Jablanice

Radovi na tunelu Crnaja trebali bi trajati 18 mjeseci.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar