13.6 C
Cazin
Srijeda, 16 lipnja, 2021

I danas dug red za vakcinaciju u sarajevskoj Zetri, građani tvrde da čekaju po tri sata

POVEZANE VIJESTI

Uprava rudnika u Banovićima rudarima želi povećati, a administraciji smanjiti plaće

Uprava Rudnika mrkog uglja u Banovićima kreira izmjene koeficijenata za obračun plaća

Una Suljić Fatić je nova predsjednica Komisije za lijekove KS

Mlada Una Suljić nova je predsjednica Komsije za stavljanje i skidanje lijekova na liste lijekova u Kantonu Sarajevu

Zvizdić: Zakonom kažnjavati širenje mržnje i putem interneta

Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (SDA) usvojen je u prvom čitanju na današnjoj sjednici Doma.
- Advertisement -

Da postoje nezanemarljivi problemi u vakcinaciji građana Sarajeva protiv koronavirusa ponovo pokazuju današnji prizori ispred dvorane Zetra gdje se vrši masovna imunizacija. Kao i prethodnih dana, stvorio se dug red onih koji su čekali na vakcinaciju.

Još se vakcinišu zdravstveno ugrožene kategorije stanovništva. Kako su ranije saopćili iz kantonalne vlade, u toku je vakcinacija onkoloških pacijenata i revakcinacija onih koji su dobili jednu dozu vakcine.

- Advertisement -

U posljednjih nekoliko dana imunizacija u Zetri ne protiče bez problema koji se manifestiraju i u velikoj gužvi. Nemali je broj građana koji tvrde da nisu vakcinisani na dan i u terminu kada je to trebalo biti učinjeno. S druge strane nadležni uvjeravaju da dolaze oni koji još nisu dobili poziv na vakcinaciju, te da zbog toga nastaje gužva. Kao razlog njihovog dolaska naveli su i to što ih mnogo želi da bude imunizirano vakcinom proizvođača Pfizer/BioNTech.

Prema riječima našeg čitatelja, danas se na vakcinaciju čekalo i do tri sata. Naglasio je da je prihvatljivije doći u poslijepodnevnim satima odnosno nakon zakazanog termina jer se kraće čeka. Napominjemo da su građani o datumu i terminu vakcinacije obaviješteni mobilnom aplikacijom Viber, preko koje su vršene registracije za vakcinaciju, i od ljekara porodične medicine.

Očekivano, dugo čekanje u redu za vakcinaciju uzrokuje uznemirenost i nezadovoljstvo građana. To je utoliko više izraženo nakon pojave navoda da se pojedinci prekoreda vakcinišu i oni koji u datom trenutku nisu prioritet za imunizaciju.

Nije poznato zašto se vakcinacija ne vrši u domovima zdravlja i/ili ambulantama, već se najveći broj vakciniše u dvorani Zetra.

- Advertisement -

U Kantonu Sarajevo, kao i u ostatku Bosne i Hercegovine vakcinacija je vrlo spora zbog toga što nema dovoljno vakcina. Nakon što se iskoriste sve raspoložive vakcine, imunizacija se prekine do sljedeće nabavke vakcina. I to je još jedan razlog za nezadovoljstvo javnosti prema kojoj još nema javne kampanje o tome gdje se mogu vakcinisati, kako se mogu prijaviti za vakcinaciju i šta uopće znači vakcinacija za pojedinca i društvo.

U posljednjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, prema čijem se planu vrši vakcinacija, je navedeno da je u ovom kantonu je vakcinisano skoro 134.300 od ukupno 413.500 stanovnika.

- Advertisement -
Izvor:Klix

PODJELI: