11.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Hrvatski podaci govore da uspješno zaustavljaju migrante iz BiH pri ulasku u EU

POVEZANE VIJESTI

“Odzvonilo” nesavjesnim vozačima u BiH: Parlament sutra glasa o novim kaznama zbog opasne vožnje

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH je razmatranje inicijative Edite Đapo (SBB) za izmjenu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH

Džaferović-Nderitu: Veliki problem negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca

Razgovarano je o pravosnažnoj presudi Haaškog tribunala Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine.

Semir Efendić nezadovoljan odlukom Vlade FBiH o gradnji autoputa kroz grad

"Dok se svugdje u svijetu zaobilaznice prave oko gradova ovo je jedini slučaj gdje se želi autoput - brza cesta graditi kroz sam grad", rekao je on.

Eksperimentalni koncert u Sarajevu: Donosimo sva pravila i procedure

I glavni grad BiH, nakon 18 mjeseci, organizovat će eksperimentalni koncert pred 1.000 gledalaca.
- Advertisement -

Hrvatska uspješno zaustavlja migrantsku rutu iz BiH prema zapadnoevropskim državama, istakao je danas ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs na sastanku u Portorožu sa hrvatskim kolegom Davorom Božinovićem, pozivajući se na podatke hrvatske strane.

Hojs je dodao da se Slovenija i zbog toga jako zauzima za ulazak Hrvatske u Šhengenski prostor.

- Advertisement -

Ministri su razgovarali u Portorožu o predstojećem slovenačkom predsjedavanju Vijećem EU, ali i o aktuelnim pitanjima, prije svega o režimu prelaska granice u vrijeme pandemije Covid 19.

Susret je održan na rubu ministarskog sastanka u okviru inicijative Brdo-Brioni.

Božinović je slovenačkog kolegu informisao o tome da je od početka juna hrvatskim državljanima izdato više od 100.000 digitalnih potvrda o vakcinisanju ili da su preboljeli Covid-19, te da je Hrvatska spremna na primanje takvih potvrda iz svih država EU.

On ističe da je u Hrvatsku sa digitalnim potvrdama ušlo oko 10.000 gostiju, najviše iz Poljske i Češke, ali i iz Danske i Njemačke, prenosi portal Index.hr.

- Advertisement -

Hojs je rekao da će takvo će rješenje s Covid potvrdama uskoro uvesti i Slovenija za svoje građane, čime će se olakšati prelaženje hrvatsko-slovenačke granice.

On je rekao da je dogovoreno da će se, radi olakšanog prelaska granice za slovenačke i hrvatske radne migrante, otvoriti posebni granični prelazi prema Brežicama i Krškom, odnosno jugoistočnoj Sloveniji, a moći će ih koristiti samo slovenački i hrvatski radnici.

- Advertisement -
Izvor:KLIX.BA

PODJELI: