Higijensko-epidemiološka služba Bihać: Borba protiv pandemije mora biti u sistemskom prioritetu

U TRENDU

S obzirom na opterećenje koje podnose zdravstvene ustanove, ljudski resursi i financiranje potreba ne smije biti dovedeno u pitanje.

Od pojave koronavirusa u martu ove godine najveći teret je na higijensko – epidemiološkim službama ovdašnjih domova zdravlja.

Bihaćki HES radi sa četiri uposlenika, bez epidemiologa i šefa službe, ali sa puno entuzijazma i predanosti poslu i svojim sugrađanima. Do danas su testirali više od 4000 stanovnika Bihaća. Poput kolega u ostalim domovima zdravlja, strahuju od predstojeće zime i onoga šta bi ona, u zdravstvenom smislu, mogla donijeti.

Tekst se nastavlja poslije oglasa

Očekuju da će odgovorni na svim nivoima vlasti u većoj mjeri pomoći zdravstvenim ustanovama. Upućeni u ovu problematiku navode da su postojeći ljudski resursi pod opterećenjem, ali se raspodjelom ipak uspijeva nadoknaditi nedostatak ljudi tamo gdje službe podnose najveći teret pandemije. Osim toga financijska pomoć ne smije biti upitna.

Na ovo je upozorio i dr. Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice. U saopćenju za javnost ističe da je apsurdan potez Vlade Federacije kojim dijeli šest miliona maraka aerodromima u trenutku kada zdravstveni sektor traži finansijsku podršku, građani ograničeni na 50 testova a privredna društva pred gašenjem zbog aktuelnog stanja.

Izvor: RTV USK

Povezane vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Na Ahiret preselio Nijaz (Arifa) Miljković

Tužnog srca i s bolom u duši obavještavamo rodbinu, komšije i prijatelje da je naš dragi Nijaz (Arifa) Miljković 26. novembra 2020. godine, u...

Enes Džanić pijan i drogiran prijetio bivšoj supruzi da će je ubiti

Kod Džanića u kući pronađena dva pištolja i teleskopska palica

Šuker o svom bivšem saigraču: Maradona je najveći svih vremena

Rekao je: “Davore, ne želim da se krećeš prema krilu, samo spusti glavu i trči ka suparničkom golu. Lopta će ti uvijek doći, a ti je onda spremi u mrežu

U 20-toj godini života na Ahiret preselio Vanes (Emir) Žalić

Tužnog srca i s bolom u duši obavještavamo rodbinu, komšije i prijatelje da je naš dragi Vanes (Emir) Žalić 21. augusta 2020. godine u...