Tuesday, January 19, 2021
- Oglas -

Halkić Belma: Plesala je u Milanu, a danas potpisuje radove koji zaustavljaju dah

U Trendu

Petnaestogodišnja Halkić Belma živi u Bosanskoj Krupi i trenutno pohađa prvi razred JU Opće gimnazije “Bosanska Krupa”. Ona je ambiciozna, kreativna i talentovana osoba. Zapravo, smatra da svaki čovjek ima neki talenat, samo ga treba otkriti i njegovati. Njene dvije najveće ljubavi su ples i slikarstvo. Dvije umjetnosti, posebne, unikatne, njene.

“Što se tiče plesa, treniram latino-američke plesove već skoro 10 godina. Zajedno sa svojim plesnim klubom Hypnotic postigla sam razna prva mjesta, te učestvovala na mnogim evropskim i svjetskim takmičenjima u gradovima kao što su Rim, Milano… “

Priznajte, ove rečenice su vas očarale. A tek joj je 15 godina, pokušajte zamisliti šta je još čeka na putu na kojem je, nadamo se, pratimo. U nastavku razgovora nam je rekla da joj je likovno bio omiljeni predmet u školi. Prije nego što pomislite da je likovno najdraže svakom osnovcu, pogledajte slike u ovom članku. Svaku od njih s ponosom potpisuje mlada Krupljanka, prva u nizu djevojaka koje predstavljamo u sklopu projekta “Zvijezde su ženskog roda”. Belma je na ponos gradu, kantonu i svojoj Bosni, pravi je primjer omladini koja je još uvijek uvjerena da im je najveći talenat surfanje društvenim mrežama. Belma voli boje i jednostavno-crtati. Kaže nam da se tad jednostavno osjeća lijepo. Kistovi su njena vrata u novi i bolji svijet, svijet bez realnosti, onaj kakav svi priželjkujemo.

” Prije 2 godine sam kupila svoje prvo platno, na kojem sam naslikala nekoliko planeta i veliko Sunce. Volim svemir i planete, pa mi je to bila i prva slika.”

Priča nam i o greškama sa početka i upozorava početnike u slikarskom zanatu da za svoje prve boje ne kupuju uljane, ne pitajte kako zna.

“Puno puta sam griješila u nekim stvarima, prije nego sam ih naučila.”-njena je rečenica koju vrijedi pročitati više puta. 

Instagram profil je otvorila sasvim slučajno, a danas je inspiracija mnogima.

“Ubrzo sam počela dobijati poruke podrške i lijepih komentara, koji su mi dali snagu da ne odustanem od onog sto volim. Nedugo zatim, otvorila sam stranicu i na facebook-u.”

Na početku je, priča nam, bilo nezamislivo staviti sliku na prodaju, lako se veže za svoje radove i svaki joj vrlo brzo priraste srcu.

Skoro sam počela raditi i na keramici i staklu, na kojima upravo oslikavam mandalu, te razne druge motive, natpise, imena, poruke. Jako volim ovo što radim, i voljela bih da još puno napredujem i da budem još bolja, svjesna sam da je ovo za mene još početak, s obzirom na to da imam samo 15 godina. Ipak, ponosna sam na sebe.”

belma

Takodjer, kako navodi, uključena je u nevladinu organizaciju AsuBiH, lokalni tim Bosanska Krupa. Tu je stekla brojna poznanstava i dosta novih prijatelja, te shvatila da njen glas i naša zajednička volja može učiniti puno, čak dovoljno. Ona je ZA, za za sve ono zbog čega će nama, pogotovo mladima biti bolje. Belma je prava pozitivna priča sama po sebi, ona vjeruje i želi da joj se vjerujemo. Na nama je da je podržimo i pužimo joj svu medijsku pažnju koju zaslužuje!

Podjeli s prijateljima
 • 307
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  307
  Shares

Ostavite komentar

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Muškarac skoro tri mjeseca živio na aerodromu u Chicagu, bojao se zaraze koronavirusom

Policija ga je uhapsila u subotu zbog neovlaštenog upada i boravka na području aerodroma.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 • 307
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  307
  Shares

Ostavite komentar

- Oglas -