24.4 C
Cazin
Monday, August 3, 2020

Hafiz Edin Fajković: Djela u islamu se cijene prema nijetu

U TRENDU

Džaferović i Erdoan razgovarali o otvaranju bh. granice za državljane Turske

Razmijenjene su informacije o pandemiji koronavirusa u obje države i njenim posljedicama.

Bišćanin obolio od rijetkog tumora: Jasminu Galiću potreban novac za liječenje

Jedina primanja koja Jasmin ima je socijalna pomoć, koja je nedovoljna za potrebe liječenja u Turskoj.

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu obilježavaju Kurban-bajram ili Hadži-bajram. Kurban-bajram, praznik prinošenja žrtve, najznačajniji je islamski blagdan. Dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana i traje četiri dana.

Hafiz Edin ef. Fajković, drugi imam u Gradskoj džamiji u Bihaću u razgovoru za dobarportal.net ističe da kurban kao vjerska obaveza muslimana ima veliki značaj u islamu.

“Taj značaj sastoji se u onom smislu i značenju i onoj svrsi koju kurban ima i nosi u sebi. Kod nas Bošnjaka, muslimana, duboko je ukorijenjena u visoko- stoljetnoj tradiciji,koja je usko vezana za ovaj vjerski obred. Mi hvala Allahu dž.š., svake godine, ili svakog Kurban-bajrama to praksom potvrđujemo i u tom ibadetu čvrsto ustrajavamo”, kaže hafiz Fajković.

Tekst se nastavlja poslije oglasa

Dodaje kako sami čin prinošenja žrtve  ili kurbana ima veliki značaj za čovjeka.

“Naime, pojam kurban dolazi od arapske riječi karibun, što znači bliskost, blizina ili približiti se. Na taj način, čovjek prinoseći žrtvu, daje do znanja svome Gospodaru, da želi Njegovu blizinu”, naglašava naš sagovornik.

Pandemija koronavirusa pravi je test za muslimane širom svijeta. Tako će ovogodišnji hadž obaviti oko hiljadu osoba, među kojima i državljani BiH koji borave u Kraljevini Saudijskoj Arabiji te koji su za to dobili neophodna odobrenja. Time će biti zadovoljen taj simbolički princip pete islamske dužnosti, ali i ispoštovane veoma stroge sigurnosno-zdravstvene procedure.

“Vjerujem da svakom muslimanu, vjerniku, praktičaru, želja je barem jednom da zijareti Vrelo islama i da svojim očima ugleda ogrtač Bjetullaha. Nažalost, spriječeni smo, zbog stanja, koje je zadeselio ne samo nas nego i čitav svijet.  Vjerujem da je nama muslimanima u BiH, hadž među najvažnijim stvarima u životu i kod mnogih je priorotet. Ali, hvala Allahu dž.š. na blagodati islama, jer djela u islamu se cijene prema nijetu, tako da ko je imao nijet da ove godine zijareti svoga Gospodara, duboko sam uvjeren da neće biti uskraćen ni blagodati ni milosti svoga Gospodara”, govori drugi imam u Gradskoj džamiji u Bihaću.

VEZANA VIJEST
Bihać Avantura Film Festival dodijelit će specijalnu nagradu Semiru Osmanagiću
VEZANA VIJEST
Bihać Avantura Film Festival dodijelit će specijalnu nagradu Semiru Osmanagiću

Uputio je i prigodnu bajramsku poruku.

“Molim Gospodara, onako kako Ga je molio Njegov miljenik, da ovaj narod ne uskrati svoje milosti, da nam da svako dobro, da budemo uzor i oličenje sljedećim gneracijama. Molim Ga, da budemo od onih koji će prije nego što prinesu žrtvu, žrtvovati svoj ego i sve ono što je loše i što insana udaljava od Gospodara. Molim Allaha dž.š. da kao što nas je poživio, da u krugu naših porodica, džemata, zajednice, okusimo slast Kurban-bajrama, da nam podari svako dobro ovoga i onoga svijeta, i da nas proživi u najljepšem društvu”, poručuje hafiz Edin Fajković.

Povezane vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

28 godina od bitke za Crkvinu: Tradicionalno obilježavanje uz skokove sa mosta, turnir i učenje Ja-sina

U Bosanskoj Otoci, 2. i 3. august tradicionalno su zabilježeni kao datumi obilježavanja jedne od najvažnijih bitaka uminulom ratu – bitke za Crkvinu.

U Hrvatskoj otkrivena fabrika marihuane

Pronašli svu opremu za uzgoj droge te veći novčani iznos.

Bihać Avantura Film Festival dodijelit će specijalnu nagradu Semiru Osmanagiću

Dodjela nagrade Semiru Osmanagiću bit će upriličena na otvaranju festivala 5. augusta na srednjevjekovnoj kuli Sokolac iznad Bihaća.