19.2 C
Cazin
Srijeda, 16 lipnja, 2021

Grubeša nakon odluke Vijeća ministara: I bh. državljanima trebaju vize za Saudijsku Arabiju

POVEZANE VIJESTI

- Advertisement -

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša (HDZ) kazao je danas da je njemu u interesu BiH i njenih građania, ali na sjednici Vijeća ministara nije glasao za Odluku o vizama pojašnjavajući to reciprocitetom odnosno činjenicom da bh. državljanima trebaju vize kada idu u Saudijsku Arabiju.

“Bilo kakva spekulacija o islamofobičnom ministru ili bilo čemu drugome ne dolazi u obzir jer znamo da Kraljevina Saudijska Arabija itekako pomaže BiH. Oni grade dio bolnice u Mostaru”, podvukao je Grubeša koji ne vidi razlog zašto državljani Saudijske Arabije kao i prije ne bi dolazili u BiH s vizama.

- Advertisement -

Državni ministri odbili su danas prihvatiti Odluku o vizama kojom bi se odobrio ulazak turista iz Saudijske Arabije, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva bez viza, a radi se o odluci koja bi važila do 15. oktobra.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je pojasnilo da bi turistima iz tih zemalja bilo omogućeno da mjesec dana bez vize mogu biti u BiH, s tim da moraju imati dokaz o smještaju.

Ministri su danas razmatrali i Prijedlog akcionog plana za izvršenje četiri presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Zornić, Sejdić i Finci, Pilav te Pudarić protiv Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva pravde, a Grubeša je pojasnio da je to obaveza pred Komitetom ministara Vijeća Evrope.

“To je obaveza BiH, ali taj plan se poklapa s donošenjem odluke Parlamentarne skupštine BiH o formiranju Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva i samim tim ispunjena je obaveza kada je u pitanju Akcijski plan”. dodao je Grubeša.

- Advertisement -

Izrazio je uvjerenje da će ta grupa postići saglasnost oko izmjena Izbornog zakona za šta BiH ne treba poticaj nikoga izvana nego je potrebno unutar BiH identificirati te probleme i rješavati ih.

 

- Advertisement -
Izvor:KLIX

PODJELI: