Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Grad Cazin: Ambasador Kraljevine Norveške u posjeti Centru za migrante „Sedra“

U Trendu

Policijska akcija kod Bijeljine: U zidovima vikendice pronašli arsenal oružja

Pripadnici MUP-a Srpske su u vikendici na području Janje kod Bijeljine pronašli arsenal oružja.

Upozorenje policije u BiH: Najavljeno masovno samoubistvo mladih na “TikToku”!

Interpol je obavijestio Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da je za danas, 3. marta 2021. godine, najavljeno masovno samoubistvo mladih osoba na društvenoj mreži „TikTok“.
- Advertisement -

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević danas je dočekao ambasadora Kraljevine Norveške, Nj.E. Olav Reinertsena, koji je posjetio Prihvatni centar za migrantske porodice s djecom u hotelu  „Sedra“. Uz obilazak Centra i upoznavanje s načinom rada i životnim aktivnostima korisnika, koji je gostima prezentirao Vladimir Mitkovski, regionalni supervizor IOM-a, norveški ambasador uručio je upravi donaciju odnosno paket zaštitne opreme za borbu protiv COVID- 19 čija vrijednost je preko petnaest hiljada konvertibilnih maraka.

-„Došao sam u posjetu ovom kampu kako bismo uručili opremu za borbu protiv COVID- 19, što je dio kontinuirane pomoći koju Norveška pruža Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije korona virusa. Danas imamo sinkroniziranu istu akciju na tri lokacije u Cazinu, Bihaću i Sarajevu. Jako nam je drago što smo se uvjerili da IOM dobro upravlja ovim kampom, kao i što smo imali priliku razgovarati s gradonačelnikom Grada Cazina. Želim poručiti da će Norveška pružiti pomoć Bosni i Hercegovini u ovoj teškoj humanitarnoj situaciji, kao i u borbi s pandemijom“, kazao je ambasador Reinertsen.

Norveška ambasada prisutna je u realizaciji brojnih projekata u našoj zemlji među kojima je u prethodnom periodu značajan broj realiziran i u saradnji s Gradom Cazinom. Na dosadašnjoj saradnji i današnjoj posjeti ambasdoru Reinertsenu se zahvalio cazinski gradonačelnik.

- Advertisement -

– „Mi smo zahvalni ambasadoru i Vladi Norveške na aktivnom odnosu u mnogim projektima na području cijele BiH i zahvaljujemo se svakako i na pomoći za ovaj kamp koji se nalazi na području Grada Cazina. Bila je ovo prilika da upoznam pobliže ambasadora s aktuelnostima koje se odnose na migrante i situaciju u Unsko-sanskom kantonu. Naime, bila se počela stvarati percepcija prema kojoj su građani našeg kantona stavljeni u negativan kontekst odnosa prema migrantima, a istina je da se radi o nezadovoljstvu zbog nefunkcioniranja državnih institucija u odnosu na krizu kojoj smo izloženi pune tri godine. Naravno da tu ima prostora i da se međunarodna zajednica jasnije postavi, kao i da državne institucije upravljaju migrantskom krizom kako bi smo bili dio regionalnog evropskog dogovora i zajedničke politike prema migracijama te isto tako, da teret migracija ravnomjerno podnese cijela država i građani su u tom smislu reagirali jer su uvidjeli da će šutnjom ovaj problem nastaviti biti još veći teret samo Unsko- sanskom kantonu“, istaknuo je gradonačelnik Nermin Ogrešević.

Nekadašnji hotel „Sedra“ prvi je Centar za smještaj migrantskih porodica koji je formiran u Unsko-sanskom kantonu prije tri godine. Na današnji dan u njemu je bilo smješteno 348 lica od čega je 50 maloljetnika bez pratnje.

Podjeli s prijateljima
 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  30
  Shares

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Vučić: Beograd je spreman na dijalog sa Prištinom, ali svi dogovori se moraju poštovati

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak nakon Prištine je doputovao u Srbiju na dvodnevnu posjetu
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  30
  Shares

Ostavite komentar