Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Fazlić o formiranju ”novog Vučjaka”: Drastična situacija traži drastične mjere

U Trendu

- Advertisement -

O nadolazećem migrantskom valu za Novi dan govorio je i Marijan Baotić iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

“Trendovi ove godine su gori, ove godine je u Bihać došlo više migranata, nego u istom periodu prošle godine. Cjeni se da ih van centara u ovom trenutku ima oko hiljadu”, rekao je Šuhret Fazlić.

Uslove u kojima migranti borave, kaže Fazlić, nemoguće je opisati. Potrebno je doći i vidjeti.

- Advertisement -

“Na lijevoj obali Une u žbunju su podignuti šatori, borave u napuštenom Krajinametalu, u napuštenim kućama”, dodaje gradonačelnik Bihaća.

Prvi čovjek Bihaća pojašnjava da bez obzira na humani aspekt, o kome se vodi računa, situacija eskalira, i da je tada potrebno da se vodi briga o stanovništvu USK.

- Advertisement -

Komentarišući moguće ponovno formiranje kampa Vučjak, Fazlić podsjeća, da je taj kamp imao odobrenje Ministarstva bezbjednosti, ali da međunarodne organizacije nisu željele da finansiraju zbog blizine minskih polja, činjenice da je na lokalitetu bio Vučjak, ali i blizine granice sa Hrvatskom.

“Nama je sada problem što imamo migrante o kojima niko ne vodi računa, bez zdravstvene zaštite, bez prehrane, niko ne zna njihova imena, niko ne zna odakle su i šta su. Mi moramo ukoliko se ovako nastavi, ukoliko situacija bude drastična, mi ćemo opet poduzeti drastične mjere. To nije Vučjak, ali to mora biti neka nova lokacija, gdje ćemo tražiti od MUP-a da izmješta migrante, i gdje ćemo osigurati bolje uslove, koje nemaju sada”, zaključuje Fazlić.

Mogućnost ponovnog formiranja kampa Vučjak za N1 komentarisao je Marijan Baotić iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

“Naravno da takva opcija više ne postoji kao rješenje, ali da postoje razgovori oko novih, odnosno starih ponuđenih, da ukoliko dođe do zatvaranja ta dva centra Bire i Mirala da nađemo neko rješenje “, pojasnio je Baotić.

- Advertisement -

Baotić dodaje da su podaci sa terena zabrinjavajući, te da se može očekivati novi migrantski val.

“Ako govorimo o tome koliko migranata čeka da krene u pravcu Evrope, onda ne govorimo o 150 hiljada, to vam je 2,5 do tri miliona”, kaže Baotić te dodaje da se radi o ljudima koji se nalaze na sirijsko-turskoj granici.

Sagovornik N1 kaže da se ne očekuje njihov pokret, ali da je dovoljno da se sa grčkih ostrva pokrene njih 60 hiljada.

“Nama je najveći broj onih koji dolaze iz Pakistana, Afganistana, Iraka i Irana. Sirija se nalazi blizu granice – u top deset”, kazao je Baotić.

Komentarišući neprimjereno korištenje sile pri odvraćanju migranata od strane hrvatske granične policije Baotić kaže: “Nismo dobili niti jedan odgovor u kome stoji da je primjenjena bilo kakva vrsta sile ili neprimjerenog ponašanja naspram ilegalnih migranata.”

Baotić na koncu zaključuje da do sada nije utvrđen niti jedan incident između Granične policije BiH i Hrvatske. 

 

Izvor: N1

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar