6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Evo u kojim zatvorima bi zločinac Ratko Mladić mogao služiti kaznu

POVEZANE VIJESTI

“Odzvonilo” nesavjesnim vozačima u BiH: Parlament sutra glasa o novim kaznama zbog opasne vožnje

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH je razmatranje inicijative Edite Đapo (SBB) za izmjenu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH

Džaferović-Nderitu: Veliki problem negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca

Razgovarano je o pravosnažnoj presudi Haaškog tribunala Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine.

Semir Efendić nezadovoljan odlukom Vlade FBiH o gradnji autoputa kroz grad

"Dok se svugdje u svijetu zaobilaznice prave oko gradova ovo je jedini slučaj gdje se želi autoput - brza cesta graditi kroz sam grad", rekao je on.

Eksperimentalni koncert u Sarajevu: Donosimo sva pravila i procedure

I glavni grad BiH, nakon 18 mjeseci, organizovat će eksperimentalni koncert pred 1.000 gledalaca.
- Advertisement -

Nekoliko zatvora je u opsticaju za služenje kazne doživonog zatvora na koju je osuđen ratni zločinac Ratko Mladić.

Kako javlja Nova S, osim haškog Ševeningena, u opticaju su zatvori u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Poljskoj i Francuskoj.

- Advertisement -

Sudski mehanizam, ili kako se ranije nazivao Haški tribunal, ima ugovor sa ukupno 17 evropskih zemalja u koje se šalju svi oni koji su pravosnažno osuđeni pred ovim sudom.

Opasada Sarajeva

Tako bi nekadašnji komandant VRS,  mogao da služi robiju u čak nekoliko evropskih država. Ako zanemarimo zatvor Ševeningen u Hagu, u kome se nalazi najviše haških optuženika i osuđenika, Mladić bi mogao da se nađe u nekoliko drugih, s obzirom da haški Srbi svoje kazne izdržavaju u zatvorima u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Poljskoj, ali i Danskoj, Estojini, Finskoj i Francuskoj.

Tako je penzionisani general MUP-a Srbije Sreten Lukić, osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima, svoju kaznu izdržavao u Poljskoj. Ipak, Lukić je nedavno vraćen iz Poljske u sudski pritvor u Ševeningenu.

Sa druge strane, u zatvoru Tart u Estoniji nalaze se ratni general Vojske RS Dragomir Milošević, osuđen na 29 godina zatvora zbog zločina nad civila u opkoljenom Sarajevu.

- Advertisement -

Takođe, general Vojske RS Radislav Krstić, koji služi kaznu od 35 godina zatvora za genocid u Srebrenici, nalazio se u zatvoru Vejkfild u Velikoj Britaniji. Ipak, i on je u jednom trenutku vraćen u hašku ćeliju.

I u zatvoru u Njemačkoj ima haških osuđenika. Tamo kazne izdržavaju general VRS Stanislav Galić, koji je osuđen na doživotnu kaznu robije zbog uloge koju je imao u opsadi Sarajeva, i Dragoljub Kunarac, ratni zločinac iz Foče.

Zločinac Radovan Karadžić, nedavno je prebačen iz Haga u britanski zatvor na ostrvu Vajt, na jugu Engleske, koji se nalazi na 20 kilometara od Portsmuta.

- Advertisement -

Zatvor na ostrvu Vajt postoji od 1863. godine i nekada je važio za jedan od najstrožijih u zemlji.

Inače, Srbija je dosad u više navrata pokušavala da u Vijeću sigurnosti UN-a izdejstvuje da srpski osuđenici prebačeni u svoju zemlju, ali do toga nije došlo.

U Ševeningenu od 31. maja 2011.

Podsjetimo, Mladić je prije dva dana osuđen na doživotnu kaznu zatvora, i to je sedma koju je izrekao Sud u Hagu.

On se u pritvoru u Ševeningenu nalazi od 31. maja 2011. nakon što su ga 26. maja uhapsile vlasti Srbije u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Haški tribunal je Mladića prvi put optužio 25. jula 1995, ali je optužnica dopunjavana nekoliko puta do 2011. godine. Suđenje Mladiću počelo je maja 2012., a tokom višegodišnjeg postupka saslušano je više od 300 svjedoka.

- Advertisement -
Izvor:AVAZ.BA

PODJELI: