Monday, January 18, 2021
Oglas

Drljača: BiH ima dovoljno kapaciteta da se suprotstavi namjerama Hrvatske

U Trendu

Pred nama najhladnija noć od početka zime

Meteorolozi kažu da je noć pred nama najhladnija od početka zime.

Novi zemljotres u Hrvatskoj, epicentar kod Siska

Zemljotres je bio jačine 3.3 stepena po Rihteru.

Gornja Koprivna vremeplov: Slikom se vraćamo u stare dane

Pijaca, škola, džamija, bunari, mlinovi, čega se vi sjećate?

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je danas da aktivnosti koje sprovodi Hrvatska u okviru priprema za skladištenje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac u opštini Dvor, na granici sa BiH, nisu iznenađenje, te da BiH ne smije sebi dozvoliti da bude pasivna.

Drljača je rekao novinarima da se, uprkos pandemiji virusa korona, u Hrvatskoj realizuju sve planirane aktivnosti među kojima je i poslednja – postavljanje seizmografske stanice.

Oglas

“Za nas u Novom Gradu stvari su jasne. Moramo aktivirati sve resurse, prije svega mislim na ekspertski i pravni tim. Očekujemo da ovi timovi zažive i da ospore dosadašnje aktivnosti Hrvatske”, istakao je Drljača.

On je naveo da je prva onlajn sjednica ekspertskog tima održana juče s ciljem upoznavanja članova i definisanja načina rada.

“Ekspertski tim počinje sa radom u utorak, 1. decembra, kada će biti održana onlajn sjednica”, rekao je Drljača.

On smatra da BiH ima dovoljno kapaciteta da se suprotstavi namjerama Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad u blizini granice sa BiH.

“Ne smijemo sebi dozvoliti da budemo pasivni i da ne koristimo sve mogućnosti iz međudržavnih konvencija, prije svih ESPOO konvencije”, naglasio je Drljača.

Prema njegovim riječima, ako bi Hrvatska realizovala svoje planove, to bi značilo kompletnu promjenu života za oko 250.000 građana u 13 opština u slivu rijeke Une.

“Formalno i teritorijalno skladište je u Hrvatskoj, ali ako se uzmu u obzir eventualne štetne posljedice, to je mnogo veći problem za BiH. Ako dođe do skladištenja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, ovo neće biti ugodan prostor za život. Smatram da Hrvatska nije tehnološki opremljena i osposobljena da izgradi bezbjedno skladište”, rekao je Drljača.

Sekretar Udruženja “Grin tim” Mladen Trninić kaže da nije iznenađenje to što Hrvatska intenzivno vrši pripreme za skladištenje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac.

“Oni su izabrali i pi-ar agenciju i ono što možemo uskoro očekivati jeste da nas `bombarduju` informacijama kako je nuklearna energija čista i kako će skladište biti urađeno u skladu sa propisima”, rekao je Trninić.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, u opštini Dvor na samoj granici sa BiH.

Podjeli s prijateljima
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

Ostavite komentar

Izvor:SRNA
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Uhapšen predsjednik Opštine Ulcinj i još četvorica

Povodom hapšenja svojih sugrađana oglasio se i potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

Ostavite komentar