Taj vrijedan pronalazak je sada izložen u gradskom muzeju u Nördlingenu, a 12-godišnjak je nagrađen trajnom besplatnom ulaznicom za muzej.

- Advertisement -

Kako je saopćeno iz gradskog muzeja, dječak je pronašao mač krajem prošle godine u šumi u blizini sela Ederheim, oko 120 kilometara sjeverozapadno od Münchena, a potom je njegova porodica obavijestila Državni ured za očuvanje historijskih spomenika.

Državni ured je preporučio da se mač star više od 400 godina preda na čuvanje muzeju te je u novembru 2020. pridodan kolekciji oružja muzeja u Nördlingenu.

– Mač je od proljeća izložen u vitrini muzeja i obogatio je izložbu koja prikazuje Bitku kod Nördlingena – saopćile su gradske vlasti.

Je li taj mač stvarno korišten u bitci 1634, niko ne može sa sigurnošću potvrditi. Ta je bitka bila jedan od najznačajnijih događaja Tridesetogodišnjeg rata.

- Advertisement -

Rimokatolička kraljevska vojska je uz podršku 15.000 španskih vojnika izvojevala veliku pobjedu kod Nördlingena protiv zajedničkih protestantskih vojski Švedske i njemačkih protestantskih saveznika.