6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Diler u Splitu završio Pravni fakultet dok je robijao: Već ima ponudu za posao

POVEZANE VIJESTI

Grlić Radman: Formulacija u deklaraciji NATO-a bila izmijenjena prije Milanovićevog poziva

Grlić Radman je istakao da je on u maju formirao "koordinacijsko tijelo, jednu neformalnu grupu" u kojemu su bili predstavnici ministarstva vanjskih poslova, ministarstva odbrane, ministarstva unutrašnjih poslova, ministarstva finansija, ureda predsjednika vlade i ureda predsjednika.

Milanović o spominjanju BiH u dokumentu NATO-a: Nazvao me Stoltenberg i riješili smo u pola minute

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na ulasku na summit NATO-a u Briselu dao je kratku izjavu

U Hrvatskoj kreće covid-bus, građane će cijepiti “pred kućnim pragom”

Covid-busevi će po unaprijed dogovorenom redu, obilaziti područja županija i boraviti određeno vrijeme u manjim mjestima.

Zoran Milanović protiv deklaracije NATO-a: Kao da je pisala nevladina udruga iz Sarajeva

Neke zemlje ne žele spominjanje Dejtonskog sporazuma, kazao je Milanović
- Advertisement -

Zatvorenik je osuđen jer se 2003. povezao s drugim osobama zbog krijumčarenja i prodaje droge

Visoki krivični sud danas je objavio da na uvjetnu slobodu pušta muškarca koji je odslužio 17 od 21 dosuđene godine zatvora.

- Advertisement -

Kako je objavljeno na web stranicama Visokog krivičnog suda, rješenjem suda postalo je pravomoćno rješenje o uvjetnom otpustu s izdržavanja kazne zatvora zatvoreniku koji je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 21 godinu za krivična djela zloupotreba opojnih droga i krivotvorenje isprava.

Zatvorenik je osuđen jer se 2003. povezao s drugim osobama zbog krijumčarenja i prodaje droge. Te osobe su u Južnoj Americi kupile 533,48 kilograma kokaina i jahtom je prevezle u Republiku Hrvatsku. Kad su stigli, zatvorenik je preuzeo tu drogu radi daljnje prodaje. Drogu je ukrcao u automobil na koji je stavio nepripadajuće registarske pločice, objavio je sud.

Datum otpuštanja zatvorenika na uvjetni otpust odredit će nalogom sudija istrage u roku od tri dana od zaprimanja rješenja Visokog krivičnog suda. Zatvorenik mora biti otpušten najkasnije u roku tri dana od donošenja naloga sudije izvršenja. Zatvorenik je dužan redovito se javljati nadležnoj policijskoj stanici. Javljanje mora biti jednom mjesečno do isteka uvjetnog otpusta 2024. Zatvorenik može promijeniti mjesto prebivališta odnosno boravišta samo uz suglasnost sudije izvršenja Županijskog suda, navodi se u saopćenju.

Visoki krivični sud smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu uvjetnog otpusta. Zatvorenik je u provedbi pojedinačnog programa izvršavanja krivične zatvora ocijenjen kao ”naročito uspješan”, u zatvoru je radno angažiran kao naročito uspješan radnik. Prije nije osuđivan, drugi krivični postupci protiv njega nisu u toku. Tokom izdržavanja kazne zatvora diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, ima ponudu za posao, objavio je sud.

- Advertisement -

– Priznaje počinjenje krivičnih djela te izražava svoju kritičnost i žaljenje za počinjeno. Ima podršku porodice. Zatvorenik je do sada izdržao preko 17 godina izrečene mu kazne. Visoki krivični sud je zaključio da je pravilan zaključak prvostepenog suda da je dosadašnje izdržavanje ove kazne zatvora očito utjecalo na zatvorenika pa se svrha kažnjavanja može postići i nadziranom slobodom u okvirima uvjetnog otpusta. Kod zatvorenika je evidentno došlo do promjena u ponašanju pa je za očekivati da na slobodi neće činiti nova krivična djela – zaključuje se u priopćenju.

- Advertisement -

PODJELI: