Subota, 15 svibnja, 2021

Crni luk je opasan za ove tri grupe ljudi ako se ovako jede

U Trendu

- Advertisement -

Postoji način kako da ga uvrstite u ishranu.

Crni luk se dugo smatrao jednom od najzdravijih namirnica. Sadrži vitamine i minerale i moćno je sredstvo u borbi protiv virusa.

Međutim, i pored svih ovih prednosti, luk nekim ljudima može ozbiljno pogoršati zdravstveno stanje.

- Advertisement -

Ova namirnica je niskokalorična (100 grama sadrži samo 40 kalorija), što je čini idealnom za sve one koji žele da dotjeraju figuru. Izuzetno je bogata vitaminima B i askorbinskom kiselinom.

Također, luk sadrži puno fitoncida, aktivnih supstanci koje sprječavaju aktivan rast bakterija i virusa. Ovo povrće normalizuje rad digestivnog trakta, blagi je diuretik i eliminiše toksine. Crni luk je važan za stvaranje krvi – naprimjer, sadrži kobalt, koji je uključen u vitamin B12, a koji je je zaslužan za stvaranje eritrocita, preradu holesterola i vitamina D.Luk ima puno silicijuma, koji je neophodan za krvne sudove, kosti, zdravlje kose.

- Advertisement -

Ipak ova ultrazdrava namirnica može i da našteti zdravlju.

Ovo super zdravo povrće također ima kontraindikacije. Nikako se ne preporučuje osobama kojima je dijagnostikovan pankreatitis, gastritis ili peptičnki ulkus želuca (čir).

U tim slučajevima se potpuno isključuje svjež luk jer povećava kiselost u želucu. S druge strane, ako se prodinsta ili kuha, onda je dozvoljen jer ne pogoršava ove probleme, piše Krstarica.

Podijeli s prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
Izvor:Hayat
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

U BiH u junu stiže 54.990 doza Pfizerovih vakcina

Jučer na sarajevski aerodrom preko COVAX-a došlo 40.600 doza AstraZenecine vakcine
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite komentar