USK: Pola miliona maraka za saniranje deponija - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
USK: Pola miliona maraka za saniranje deponija
Amra Begic

USK: Pola miliona maraka za saniranje deponija

Najkritičnije stanje je s deponijama u Velikoj Kladuši, Ključu i Sanskom Mostu

Za saniranje lokalnih deponija koje se koriste na području gradova i općina u Unsko-sanskom kantonu Vlada USK izdvojiće iz ovogodišnjeg budžeta pola miliona maraka, potvrdio je Adnan Alagić, resorni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Prema njegovim riječima, ovim sredstvima će se realizirati projekti na deponijama Gorjevac u Bihaću, Meždre u Velikoj Kladuši, Vaganac u Bosanskom Petrovcu, Radića Most u Velikoj Kladuši, Peći u Ključu te na deponiji Sanska brda nadomak Sanskog Mosta.

Alagić je istakao kako to u većini slučajeva podrazumijeva nabavku inertnog materijala kako bi se obavilo pokrivanje otpada, a planira se i ograđivanje onih deponija koje nisu zaštićene, kao i ugradnja video-nadzora.

Inače, odlaganje i deponovanje smeća jedan je od najvećih komunalnih problema svih osam lokalnih zajednica na području Unsko-sanskog kantona, a u ovoj oblasti još se primjenjuje zastarjela i neadekvatna tehnologija. 

Alagić kaže da su za saniranje postojećeg stanja u ovoj oblasti potrebna zaista ogromna sredstva.

"Sve lokalne zajednice nama upućuju zahtjeve za sredstva i programe saniranja postojećih deponija, ali naši resursi su po tom pitanju ograničeni", istakao je on.

Prema nekim procjenama, ukupna količina otpada koji se na području Unsko-sanskog kantona sakupi na godišnjem nivou iznosi preko 100.000 tona. U cijelom poslijeratnom periodu lokalne vlasti u ovdašnjim općinama muku muče s održavanjem lokalnih deponija, od kojih neke predstavljaju potencijalne ekološke bombe.

Najkritičnije stanje je s deponijama u Velikoj Kladuši, Ključu i Sanskom Mostu, jer su smještene na kritičnim lokacijama u blizini gradskih naselja, te mogu da utiču na onečišćenje tla, kao i obližnjih izvorišta i vodotoka. Deponija na lokalitetu Peći, općina Ključ, direktno utiče na okolinu i rijeku Sanu, kao i deponija u mjestu Radića Most, kod Velike Kladuše, zbog čijeg je postojanja u značajnoj mjeri narušen ekosistem u rijeci Glinici.

Ništa bolja situacija nije ni sa deponijom na lokalitetu Sanska brda, u neposrednoj blizini Sanskog Mosta, koja se nalazi na uzvišenju iznad grada i preko četiri decenije ima karakter privremenog odlagališta. Problem odlaganja čvrstog otpada na području USK planirao se riješiti izgradnjom regionalne deponije, ali je ovaj projekat, nakon što se punih deset godina suočavao s nizom problema, konačno ugašen zbog nemogućnosti da se odredi trajna lokacija za njenu izgradnju.

 

Izvor: NN

Ocjeni članak

No rating
Rate this article:
No rating
Amra Begic

Amra Begic

Amra Begic

Other posts by Amra Begic
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«decembar 2022.»
ponutosričetpetsubned
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Back To Top