U Sanskom Mostu rodile jagode, a kažu, radnika nema ni za lijeka - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
U Sanskom Mostu rodile jagode, a kažu, radnika nema ni za lijeka
Aldin Selimovic

U Sanskom Mostu rodile jagode, a kažu, radnika nema ni za lijeka

Očekuje se optimalan urod

Vremenske prilike pogodovale su ovogodišnjem urodu jagoda u sanskoj dolini, pa ovdašnji proizvođači očekuju optimalan urod. Prema riječima Suada Mehinagića, koji je među većim proizvođačima ove kulture na području Sanskog Mosta, ovo je vrijeme kada plodovi dozrijevaju i kada se realizuje prvi urod, pišu Nezavisne novine.

“Ono što se može reći u ovom trenutku jeste da su plodovi ukusni i sočni. Aktuelna kriza uticala je i na proizvodnju jagoda, koja je značajno poskupjela, prije svega zbog rasta cijena đubriva i energenata. Ipak, i pored toga cijena je ostala na prošlogodišnjem nivou, možda je samo neznatno povećana”, dodaje Mehinagić.

Ipak, prema njegovim riječima, najveći problem jeste nedostatak radne snage, s obzirom na prirodu ove vrste poljoprivredne proizvodnje.

“Uzgoj jagoda može biti i te kako isplativ ukoliko se posjeduje odgovarajuća radna snaga. Situacija je danas takva da radnika nema ni za lijeka i pored dobre dnevnice”, kaže Mehinagić.

On se proizvodnjom jagoda počeo baviti prije nekoliko godina, a u međuvremenu je udvostručio površine zasijane ovom kulturom.

Na svojoj parceli primjenjuje recept sa Zapada te kupcima omogućuje da sami dođu na njegovu plantažu i beru jagode.

“Ljudima je to zanimljivo, a tako se mogu uvjeriti u kvalitet jagoda. Posebno su oduševljena djeca, koja obožavaju ovo voće”, kaže Mehinagić. Dodaje kako je proširio zasade tako da jagode upravo dozrijevaju na površini od 2,5 dunuma. Osim ekonomske koristi, ovaj vrijedni čovjek ističe da je poljoprivreda posao koji oslobađa briga i psihičkih problema, a osim jagoda, bavi se i intenzivnim uzgojem lubenica i dinja. Kada se radi o ovim kulturama, Mehinagić se odlučio na inovativni način proizvodnje.

“Na nagovor nekih prijatelja i proizvođača iz Sombora, formirao sam male plastenike tako da sam nešto ranije započeo sadnju u njima. Sada već imam formirane plodove, a drugi proizvođači tek počinju sadnju”, kaže Mehinagić te dodaje kako poljoprivreda može biti veoma isplativa i unosna dodatna djelatnost.

Plodna krajiška zemlja uvijek će dati plodove, ali je za sve potreban predan rad, kaže ovaj vrijedni poljoprivrednik.

Prema njegovim riječima, od proizvodnje jagoda na samo dva dunuma, jedna četvoročlana porodica tokom godine može obezbijediti neophodna sredstva za pristojan život.

 

Izvor: Nezavisne novine

Ocjeni članak

No rating
Rate this article:
No rating
Aldin Selimovic

Aldin Selimovic

Aldin Selimovic

Other posts by Aldin Selimovic
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«decembar 2022.»
ponutosričetpetsubned
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Back To Top