U Neum se ipak može: Kako je jedan kruzer srušio ublehe Komšića, Džaferovića, Izetbegovića... - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
U Neum se ipak može: Kako je jedan kruzer srušio ublehe Komšića, Džaferovića, Izetbegovića...
Rijalda Sahman

U Neum se ipak može: Kako je jedan kruzer srušio ublehe Komšića, Džaferovića, Izetbegovića...

Pedeset i jedan metar visoki kruzer Bolette uplovio je ispod Pelješkoga mosta u četvrtak rano ujutro u neumski akvatorij u Bosni i Hercegovini.

Dvojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odlukom iz 2019. zatražili su obustavu gradnje mosta, te zaprijetili da će pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora ako se ne postigne dogovor o spornim pitanjima

Pedeset i jedan metar visoki kruzer Bolette uplovio je ispod Pelješkoga mosta u četvrtak rano ujutro u neumski akvatorij u Bosni i Hercegovini. Radi se o kruzeru dužine čak 237 metara, te širine 32,5 metara. To je najveći brod koji je uplovio u historiji pomorskog akvatorija BiH.

Radi se o brodu "Bolette" na kružnom putovanju od Bahama, koji je dugačak nešto više od 237 metara, a širok je 32,5 metara. Putnici koji su stigli ovim kruzerom napravit će i turističku turneju u BiH, te pored Neuma posjetiti i Međugorje, Mostar i Sarajevo.

Podsjetimo, pojedini bošnjački političari su godinama problematizirali izgradnju Pelješkog mosta, tvrdeći da će na taj način Hrvatska ugroziti pristup Bosne i Hercegovine moru. Dvojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odlukom iz 2019. zatražili su obustavu gradnje mosta, te zaprijetili da će pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora ako se ne postigne dogovor o spornim pitanjima. Donošenje takve odluke, zanimljivo, spriječio je Milorad Dodik koji se usprotivio tome.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavljivao je kako izgradnja Pelješkog mosta predstavlja "flagrantno kršenje suvereniteta" zbog navodnog uskraćivanja pristupa otvorenom moru Bosni i Hercegovini.

Jedan jedini brod uspio je srušiti sve ove dugogodišnje besmislene tlapnje bošnjačkih političara. Naime, pokazalo se da BiH ne samo da ima pristup otvorenom moru, nego i da ispod mosta normalno i slobodno u BiH ulaze najveći brodovi u njenoj historiji.

Upravo poštujući međunarodne standarde, Hrvatska je Pelješki most izgradila na visini od 55 metara, ostavivši pristup našoj zemlji otvorenom moru. Svi oni koji su se protivili gradnji Pelješkog mosta, izmišljajući brojne razloge, između ostalog, i da brodovi neće moći uploviti u Neum, danas mudro šute.

S te strane ispostavlja se da su dugogodišnje žalopoljke o opasnostima Pelješkog mosta i navodnog ugrožavanja suvereniteta BiH i njenog pristupa otvorenom moru bile obične neutemeljene besmislice čiji je prevashodni cilj bio na tenzijama kupiti jeftine kvazipatriotske političke poene, uz potpuno neupućenost u datu temu.

Iako se susjednoj Hrvatskoj mnogo toga može zamjeriti po pitanju odnosa prema Bosni i Hercegovini, ni bh. političari ovakvim potezima zasigurno nisu doprinosili poboljšanju odnosa s Hrvatskom koja nam je ne samo susjed, nego i jedan od najvažnijih faktora vezano uz evropsku budućnost BiH i lobiranje za članstvo naše zemlje u EU.

S te strane, bilo bi dobro kada bi i bošnjački političari ubuduće malo stali na loptu i umjesto jeftinog populizma i tenzija, birali put razuma, saradnje i slušanja struke po pitanju stvari o kojima pojma nemaju.

 

Izvor: Avaz.ba

Ocjeni članak

No rating
Rate this article:
No rating
Rijalda Sahman

Rijalda Sahman

Rijalda Sahman

Other posts by Rijalda Sahman
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«juli 2022.»
ponutosričetpetsubned
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
Back To Top