Šmit uputio pismo Mustafi Ružniću: Pozvao ga da pokrene proces revizije zakona koji se odnose na državnu imovinu - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
Šmit uputio pismo Mustafi Ružniću: Pozvao ga da pokrene proces revizije zakona koji se odnose na državnu imovinu
Rijalda Sahman

Šmit uputio pismo Mustafi Ružniću: Pozvao ga da pokrene proces revizije zakona koji se odnose na državnu imovinu

Na kraju je premijeru Ružniću i vlastima USK poručeno kako će OHR rado pružiti pomoć i podršku u ovom poduhvatu "ukoliko to budu smatrali korisnim"

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozvao je nadležne institucije u Unsko-sanskom kantonu i kantonalnog premijera da "pokrenu proces revizije postojećih zakona i propisa koji se odnose na različite kategorije državne i javne imovine u USK".

Proces revizije postojećih zakona

U pismu Šmita upućeno premijeru Unsko-sanskog kantona Mustafi Ružniću, podsjeća se kako je Ustavni sud BiH izvršio ocjenu ustavnosti nekoliko zakona entiteta RS kojima se uređuje pitanje državne imovine i javnih dobara, te je u više slučajeva ustanovio da ispitivani zakoni, odnosno pojedine odredbe sadržane u tim zakonima, nisu u saglasnosti s Ustavom Bosne i Hercegovine.

- To se prije svega odnosi na Odluku Ustavnog suda BiH u predmetu br. U-1/11 od 13. jula 2012. godine kojom je Sud utvrdio da je država BiH titular cjelokupne državne imovine i da ima isključivu nadležnost da to pitanje uređuje putem odgovorajaćih zakona koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH. Dodatne odluke u kojima se ponavljaju ovi temeljni pravni principi uslijedili su u februaru 2022. godine (predmet br. U-8/19 u vezi sa članom 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS i predmet br. U-9/19 u vezi sa Zakonom o unutrašnjoj plovidbi RS) te u septembru 2021. godine (predmet br. U-4/21 u vezi sa Zakonom o šumama RS - stoji u pismu Šmita.

Dalje se poentira kako je očigledno da se navedene odluke i principi koje je utvrdio Ustavni sud BiH primjenjuju na cjelokupnu teritoriju Bosne i Hercegovine.

Stoga, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini uputio je poziv kantonalnom premijeru Ružniću…

- U interesu očuvanja vladavine prava i zaštite imovinskih interesa države BiH i drugih subjekata, molim Vas da pokrenete proces revizije postojećih zakona i propisa koji se odnose na različite kategorije državne i javne imovine u vašem Kantonu. Neki od ovih zakona i propisa usvojeni su nekoliko godina prije donošenja relevantnih odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa državnom imovinom, pa bi stoga bilo neophodno da nadležne institucije USK pažljivo preispitaju sve relevantne zakone i propise, te da ih, po potrebi, izmjene i dopune u skladu sa principima sadržanim u relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH - navodi se još u pismu.

Ponudio pomoć i podršku

Na kraju je premijeru Ružniću i vlastima USK poručeno kako će OHR rado pružiti pomoć i podršku u ovom poduhvatu "ukoliko to budu smatrali korisnim".

Kako saznaje N1, pismo sličnog sadržaja će uskoro biti upućeno i ostalim kantonalnim premijerima u Federaciji BiH.

Podsjećamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit poništio je pokušaj vlasti RS da državnu imovinu prebaci na sebe.

Šmit je 12. aprila stavio van snage Ukaz predsjednice RS, Željke Cvijanović, o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH. Ovime je prvi put upotrijebio Bonske ovlasti, koje predviđaju da Ured visokog predstavnika može nametati ili mijenjati zakone, smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Odluka o obustavi Zakona RS-a je objavljena na web-stranici OHR-a, čime je stupila na snagu.

- Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bih je uskladio s tumačenjem Ustavnog suda BiH. Samo država BiH može raspolagati državnom imovinom - rekao je Šmit. 

Druga odluka o kojoj govori visoki predstavnik odnosi se na Izmjene i dopune Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine.

Izmijenjena su tri člana Zakona čime je Schmidt spriječio enetitete ili bilo koji drugi organ da raspolaže državnom imovinom do "stupanja na snagu zakona na državnoj razini kojim se uređuju prava vlasništva i upravljanja državnom imovinom, a koji bi usvojila Parlamentarna skupština BiH, odnosno sve dok visoki predstavnik ne odluči drukčije".

On je poručio da odluke koje je donio ni na koji način ne umanjuju status entiteta Rs.

 

Izvor: Avaz.ba

Ocjeni članak

3.6
Rate this article:
3.6
Rijalda Sahman

Rijalda Sahman

Rijalda Sahman

Other posts by Rijalda Sahman
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«maj 2022.»
ponutosričetpetsubned
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Back To Top