Sebastian Kurz pronašao posao: Radit će za američkog milijardera bliskog Donaldu Trumpu - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
Sebastian Kurz pronašao posao: Radit će za američkog milijardera bliskog Donaldu Trumpu
Aldin Selimovic

Sebastian Kurz pronašao posao: Radit će za američkog milijardera bliskog Donaldu Trumpu

Potvrdio je medijima u ovoj državi kako će u narednom periodu raditi kao "globalni strateg"

Naime, bivši kancelar Austrije potvrdio je medijima u ovoj državi kako će u narednom periodu raditi kao "globalni strateg" u američkoj investicionoj kompaniji Thiel Capital. Novi posao, Kurz bi trebao započeti u San Francisku u prvom kvartalu naredne godine.

Ono što je interesantno jeste činjenica da iza kompanije Thiel Capital stoji suosnivač PayPal-a i milijarder Peter Thiel koji je rođen u Njemačkoj, ali je većinu svog života proveo u SAD-u.

Thiel je u prošlosti povezivan s brojnim kompanijama, a 2004. godine bio je jedan od prvih investitora u Facebooku, a i danas visoko kotira u ovoj kompaniji te obavlja ulogu savjetnika Marca Zuckerberga. Također, Thiel je osnivač kompanije Palantir, američke softverske kompanije specijalizirane za baze podataka.

Kao investitor, Thiel je imao brojne kontroverzne izjave te je govorio kako ne vjeruje u slobodno tržište već u monopol.

"Konkurencija je nešto za gubitnike. Ona ne bi trebala biti zaštićena od države, a umjesto zaštite država bi trebala dozvoliti kupovinu rivalskih kompanija", rekao je Thiel.

Inače, Thiel i Kurz se poznaju dugo vremena. Početkom godine, Kurz je Thielu uručio nagradu "Frank Schirrmacher", a tokom ranijih susreta bivši austrijski kancelar se zahvalio Thielu na mogućnosti da se upoznaju i da razgovaraju o digitalizaciji.

Osim poslovnog dijela svoje karijere, Thiel se često povezivao i s politikom u SAD-u. U vrijeme mandata Donalda Trumpa, Thiel je bio jedan od rijetkih investitora iz sfere tehnologije koji je otvoren podržao bivšeg američkog predsjednika te je zajedno s Trumpom radio na okupljanju "sumnjivih" tajkuna koji djeluju u Silicijskoj dolini.

Također, mediji u SAD-u mnogo puta su pisali kako upravo Thiel finansira brojne republikanske zvaničnike koji imaju nešto radikalnije i ekstremnije ideje u odnosu na druge kolege.

"Thiel se ponekad opisuje kao konzervativac u tehnološkoj industriji čije gledište dramatično potkopava njegovu moć", pisao je Bloomberg.

Također, kontroverzne stavove Thiel je često iznosio i u Evropi gdje je tokom jednog od svojih govora u Berlinu govorio o tri distopijske vizije budućnosti.

"Pod broj jedan, to je islamska teokratija gdje je svaka žena prisiljena da nosi burku. Druga predstavlja kineski nadzorni komunizam gdje svaki pokret građana registruje partija. Treća verzija predstavlja Gretinu zelenu budućnost gdje svi voze bicikle", rekao je Thiel.

Iako za sada nisu poznati detalji posla bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza i značenje funkcije "globalni strateg", mediji u Austriji navode kako je Thiel svoje poslovanje nedavno proširio i na Evropu.

Upravo bi Sebastian Kurz mogao predstavljati vezu između Thiela i brojnih vlada u istočnoj Evropi putem kojih bi ovaj kontroverzni milijarder mogao proširiti svoj utjecaj i na istočnoevropskom tlu.

 

Izvor: KLIX

Ocjeni članak

No rating
Rate this article:
No rating
Aldin Selimovic

Aldin Selimovic

Aldin Selimovic

Other posts by Aldin Selimovic
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«maj 2022.»
ponutosričetpetsubned
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Back To Top