Rama o neusvajanju rezolucije: Srebrenica nije karta koja će ocrniti Albaniju, riječ je podloj igri - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
Rama o neusvajanju rezolucije: Srebrenica nije karta koja će ocrniti Albaniju, riječ je podloj igri
Rasema Ramić

Rama o neusvajanju rezolucije: Srebrenica nije karta koja će ocrniti Albaniju, riječ je podloj igri

Žao mi je onih koji nisu imali predstavu o ovoj podloj igri, osjećaju se pogrešno povrijeđenim i žao mi je onih koji su krenuli ka glasinama prokletnika, rekao je Rama

Premijer Albanije Edi Rama negirao je jučer medijske navode da je albanski parlament glasao protiv usvajanja rezolucije o priznavanju genocida u Srebenici.

Rama se na Twitteru osvrnuo na jučerašnju sjednicu albanskog parlamenta na kojoj je zahvaljujući glasovima zastupnika njegove Socijalističke partije, to zakonodavno tijelo odbilo zahtjev pojedinih opozicionih poslanika o održavanju sjednice na kojoj bi se razmatrala rezolucija o priznanju i osudi genocida u Srebrenici.

Rama je napisao da nije bilo riječ o rezoluciji, već o “podloj igri” bivšeg premijera Albanije Salija Berishe i njegovih sljedbenika.

- Oni koji se najviše bune zbog navodnog neusvajanja rezolucije o Srebrenici u albanskom parlamentu, prvo treba da se zapitaju zašto baš danas ova rezolucija, iz kojeg razloga? Potom se trebaju upoznati sa tekstom koji je u pitanju i na kraju trebaju znati da ovo nije rezolucija već podla igra, rekao je Rama.

Rama je, misleći na bivšeg albanskog premijera Salija Berishu, kazao da je to “podla igra onog kojeg su Sjedinjene Američke Države proglasile korumpiranim i potkopačem demokratije, u svijetu poznatog kao rušioca embarga na Slobodana Miloševića”.

- Žao mi je onih koji nisu imali predstavu o ovoj podloj igri, osjećaju se pogrešno povrijeđenim i žao mi je onih koji su krenuli ka glasinama prokletnika, napisao je Rama na Twitteru, dodajući kako Srebrenica ne može biti “karta koja će ocrniti Albaniju”.

Rama se potom osvrnuo na medijske navode da je parlament oborio rezoluciju o Srebrenici, podvukavši da zakonodavno tijelo Albanije “danas nije poništio nijednu rezoluciju o Srebrenici, već je jednostavno odbilo da u skupštinsku proceduru stavi dokument”.

Podsjećamo, albanski parlament odbio je u četvrtak zahtjev pojedinih opozicionih poslanika o održavanju sjednice na kojoj bi se razmatrala rezolucija o priznanju i osudi genocida u Srebrenici, javlja Anadolija.

Prijedlog da se na dnevni red uvrsti tačka o donošenju rezolucije, koji je uputila grupa poslanika Demokratske partije odbijen je glasovima zastupnika iz redova vladajuće Socijalističke partije.

Prijedlog o razmatranju rezolucije o priznanju i osudi genocida u Srebrenici parlamentarnoj komisiji prije nekoliko dana uputili su članovi Demokratske partije, najveće opozicione stranke u Albaniji.

Odbijanje zahtjeva o razmatranju rezolucije izazvalo je reakcije i protivljenje poslanika Demokratske partije Albanije.

Bivši premijer Albanije Sali Berisha rekao je da je “inicijativa poslanika Demokratske partije za osudu srpskog genocida u BiH ima za cilj odavanje počasti osam hiljada žrtava Srebrenice”.

U međuvremenu, predsjedavajući poslaničke grupe vladajuće stranke Socijalističke partije Albanije Taulant Balla rekao je da je Albanija osudila, osuđuje i zauvijek će osuđivati genocid u Srebrenici.

Balla je dodao da je Albanija “podržala i pozdravila sve presude Haškog tribunala svima koji su naručili i organizovali ovu tragediju”.

Rasprava o održavanju sjednice o genocidu u Srebrenici dolazi u trenutku kada Albanija teži aktivnijoj ulozi u regionu.

Podsjetimo, Kosovo online objavilo je kako je Albanski parlament odbacio rezoluciju o priznanju genocida u Srebrenici, a da je protiv ove rezolucije glasao je 51 poslanik.

 

Izvor: Oslobođenje.ba

Ocjeni članak

No rating
Rate this article:
No rating
Rasema Ramić

Rasema Ramić

Rasema Ramić

Other posts by Rasema Ramić
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«maj 2022.»
ponutosričetpetsubned
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Back To Top