Pojeftinilo pileće meso u BiH, najave su da će cijene i dalje padati - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
Pojeftinilo pileće meso u BiH, najave su da će cijene i dalje padati
Aldin Selimovic

Pojeftinilo pileće meso u BiH, najave su da će cijene i dalje padati

ZA DVADESETAK POSTO

Piletina u BiH pojeftinila je za dvadesetak odsto u odnosu na proljeće, a s obzirom na to da cijene žitarica na svjetskim berzama polako padaju očekuje se dodatni pad cijene u narednom periodu, rekao je predsjedavajući Koordinacionog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH Predrag Miličić.

On naglašava da se tržište donekle smirilo u odnosu na proljeće kada je došlo do enormnog rasta cijene piletine, te je kilogram pilećeg bijelog mesa koštao i do 16 M.

“Došlo je do pada cijena, što je poprilično relaksiralo džepove potrošača. To je posljedica, prije svega, veoma siromašnog tržišta i pada prometa. Osim toga, situacija je poboljšana i kada je riječ o proizvodnji stočne hrane, s obzirom na to da su ukinute potpune zabrane uvoza”, rekao je Miličić za Glas Srpske, prenosi Srna.

On je istakao da ohrabruju i posljednje informacije sa svjetskih berzi da cijene žitarica, koje su u proteklom periodu dostigle istorijski maksimum, polako padaju.

“To nam daje za pravo da se nadamo da će i cijene gotovih proizvoda još padati. Kada je riječ o cijenama konzumnih jaja, one nisu ni blizu mogle da isprate rast ulaznih komponenti, imajući u vidu i višak proizvodnje na cijelom području BiH, tako da tek u drugom dijelu godine očekujemo normalizaciju cijena jaja”, rekao je Miličić.

On je ukazao da se, prema trenutnim cijenama jaja, proizvođači nalaze na nuli, pa čak i u minusu, što je, kako kaže, nekolicinu farmi već dovelo do zatvaranja.

Miličić, koji je i direktor kompanije “Agreks” iz Donjeg Žabara – jedine koja u BiH ima dozvolu za izvoz jaja za preradu u Evropsku uniju, kaže da su protekla dva mjeseca bila izuzetno teška.

“Uspjeli smo sav višak poslati na ino-tržište. U devet pošiljki izvezli smo ukupno 2,72 miliona komada jaja u Hrvatsku i Italiju za preradu”, rekao je Miličić, naglasivši da je ovaj plasman u dobroj mjeri pomogao svim ostalim proizvođačima u BiH, jer da su svi morali da se bore za parče domaćeg tržišta, cijene i minusi bili bi još drastičniji.

 

Izvor: Fokus.ba

Ocjeni članak

1.0
Rate this article:
1.0
Aldin Selimovic

Aldin Selimovic

Aldin Selimovic

Other posts by Aldin Selimovic
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«decembar 2022.»
ponutosričetpetsubned
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Back To Top