Opasnim ponašanjem do popularnosti: Mladi se na TikToku sve češće hvale ludom vožnjom (VIDEO) - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
Opasnim ponašanjem do popularnosti: Mladi se na TikToku sve češće hvale ludom vožnjom (VIDEO)
Amra Litrić

Opasnim ponašanjem do popularnosti: Mladi se na TikToku sve češće hvale ludom vožnjom (VIDEO)

Nije zaobišlo ni BiH

Iako društvenu mrežu TikTok koriste sve generacije, najčešće se smatra platformom mladih uz najveći procenat korisnika u dobi od 10 do 19 godina. Međutim, sadržaji koje nudi istovremeno mogu biti veoma opasni posebno za one koji pripadaju ovoj dobnoj skupini.

Primjeri snimanja suludo brze vožnje kroz gradske jezgre, okušavanja u izazovima koji mogu dovesti do ozbiljnijih povreda, ali i smrti nerijetko se mogu vidjeti među snimcima koje objavljuju korisnici.

Najsvježiji primjer dolazi iz Cazina, gdje se mladić "hvalio" driftanjem kroz centar grada na svom profilu na ovoj mreži.

"Ilegalno ulično driftanje", naznačeno je u samom opisu profila, zbog čega se postavlja pitanje šta mlade tjera da se hvale nedozvoljenim radnjama.

 

@_nukii__ zna se koje zakon'🤯#foryou #viral #tiktok #trend #mercedes #cazin #drift ♬ Omadjijala - Devito & Relja

 

Psiholog Čedomir Novaković svojevremeno je za Klix.ba govorio o porivima koji pojedinca tjeraju da izađe u javnost "makar i glupošću".

"Sve što je na društvenim mrežama je vrsta javnosti koju prati određena doza popularnosti. Ljudi su protiv anonimnosti, tj. potpune nepoznatosti ili sklonjenosti u nekom budžaku ili ćošku. Društvene mreže im omogućavaju da nešto ispune, bez obzira na to da li je to nešto pametno, korisno ili progresivno. Slobodno mogu reći da je to neka vrsta lične potrebe pojedinca da izađe u javnost, makar i glupošću", kazao je Novaković.

Pored onih nedozvoljenih, u trendu su nerijetko i prilično bizarni izazovi. Blackout izazov zabrinuo je roditelje prošle godine, a od korisnika se traži da se usude zadržati dah dok ne izgube svijest.

Još jedan od iznimno opasnih izazova koji je bio "u trendingu" aplikacije jeste konzumiranje velike doze Benadryla, antialergijskog lijeka, kako bi izazvao halucinacije. Iako vas tablete obično samo uspavaju, kada se uzimaju u dovoljno velikim dozama, mogu biti smrtonosne.

Ovakvi trendovi zabrinjavali su roditelje tinejdžera, ali i nešto starijih, zbog čega je mreža bila obilježena opasnim izazovima - iako uposlenici platforme nastoje istaći da su takve stvari zabranjene pravilima korištenja.

Govoreći o zaštiti online korisnika usljed iznimno opasnih trendova glasnogovornik TikToka za Sky News je rekao: "Naše smjernice zajednice jasno pokazuju kakav sadržaj nije prihvatljiv na našoj platformi, a to uključuje sadržaj koji potiče, promiče ili veliča opasno ponašanje koje bi moglo dovesti do povreda."

Međutim, uprkos ovakvim navodima platforma je bila poprište niza kontroverznih izazova i trendova koji su bili fokusirani na mlade ljude, a istovremeno i izuzetno opasni.

Psiholog Novaković pojasnio je da se odluka o načinu kontrolisanja i ograničavanja upotrebe društvenih mreža ostavlja roditeljima, a oni, "koliko god htjeli kontrolisati svoju djecu kada je riječ o mrežama i medijima, to ipak ne mogu".

 

Izvor: Klix.ba

 

Ocjeni članak

No rating
Rate this article:
No rating
Amra Litrić

Amra Litrić

Amra Litrić

Other posts by Amra Litrić
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«maj 2022.»
ponutosričetpetsubned
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Back To Top