Održana sjednica Vlade USK-a: Pročitajte koje su odluke donesene - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
Održana sjednica Vlade USK-a: Pročitajte koje su odluke donesene
Amra Begic

Održana sjednica Vlade USK-a: Pročitajte koje su odluke donesene

344. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

U Bihaću je danas održana 344. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona na kojoj je prihvaćena Informacija o preispitivanju važećih propisa po aktu Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Cristiana Schmidta, kojim se obratio premijeru Unsko sanskog kantona Mustafi Ružniću u vezi sa pitanjem državne imovine. Visoki predstavnik uputio je predstavnike kantonalnih vlasti na primjenu odluka i principa koje je utvrdio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, koji je izvršio ocjenu ustavnosti nekoliko zakona Republike Srpske, kojima se uređuje pitanje državne imovine i javnih dobara, gdje je u više slučajeva ustanovio da ispitivani zakoni, odnosno pojedine odredbe, nisu u saglasnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi Visoki predstavnik tražio je da se pokrene revizija postojećih zakona i propisa koji se odnose na različite kategorije državne imovine i javnih dobara na Unsko-sanskom kantonu, odnosno da sve nadležne institucije Unsko-sanskog kantona pažljivo preispitaju sve relevantne zakone i propise, te da ih, po potrebi, izmjene ili dopune u skladu sa principima sadržanim u pomenutim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Navedeni akt proslijeđen je na postupanje svim relevantnim institucijama u Vladi Unsko sanskog kantona, koji su u datom vremenskom roku dostavili svoje odgovore te je Vlada USK, danas prihvatila Informaciju i zaključkom obavezala Ministartsvo privrede da, prije upućivanja u proceduru, preispita tekst prijedloga Zakona o koncesijama Unsko-sanskog kantona i izvrši eventualno usaglašavanje sa odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vezano za pitanja državne imovine i javnih dobara te Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da pokrenute postupak izrade Zakona o šumama s ciljem njegovog usklađivanja sa odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vezano za pitanja državne imovine i javnih dobara.

Na prijedlog Komisije za koncesije Unsko-sanskog kantona Vlada USK na današnjoj sjednici donijela je Odluku o dodjeli koncesije za eksploataciju mineralne sirovine dolomita na ležištu „Šišići“ kod Ćoralića na području grada Cazina privrednom društvu „Hodurnik" d.o.o Cazin.

Odlukom o rasporedu sredstava za rekonstrukciju i investiciono održavanje za ustanove iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona za 2022. godinu, pozitivno je odgovoreno na zahtjev JU OŠ Mahala" Sanski Most kojim se traže dodatna finansijska sredstva za realizaciju projekta izgradnje sportskog centra u Sanskom Mostu.

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlada USK dala je saglasnost na: Pravilnik o standardima i normativima te postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova za

osnivanje organizatora obrazovanja odraslih; Pravilnik o procesu i načinu provjere ispunjenosti uslova za rad i realizaciju novih programa obrazovanja odraslih; Pravilnik o uslovima i načinu obuke odraslih u cilju odgovora na hitne potrebe tržišta rada; Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o održanoj nastavi, organizaciji i trajanju nastave, provođenju ispita u obrazovanju odraslih; Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja registra poslodavaca kod kojih se obavlja praktičan rad; Pravilnik o Registru organizatora obrazovanja odraslih; Pravilnik o vođenju baze podataka o obrazovanju odraslih; Pavilnik o formi i sadržaju javnih isprava u obrazovanju odraslih te Pravilnik o sadržaju, oblicima i načinu vođenja i čuvanja androgoške dokumentacije i evidencije i izdavanja javnih isprava.

Iz resora privrede Vlada Kantona dala je saglasnost na konačne rang liste korisnika sredstava nakon provedenog Javnog poziva za odabir korisnika sredstava po Programu poticaja razvoja turizma za 2022. godinu "Jačanje konkurentnosti subjekata male privrede-fizičkih i pravnih lica u turističko ugostiteljskoj djelatnosti" te je data saglasnost ministrici privrede Samri Mehić da sa korisnicima sredstava potpiše ugovore o dodjeli sredstava.

Donesena je i Odluka o kriterijima i postupku dodjele sredstava odobrenih u Budžetu Unsko-sanskog kantona putem Ministarstva privrede sa pozicije tekući grantovi drugim nivoima vlasti i fondovima za 2022. godinu a kojim je definisano sufinansiranje projektnih aktivnosti općina i gradova za unaprjeđenje postojeće turističke ponude i organizaciju turističkih manifestacija.

 

mojcazin.bba

Ocjeni članak

No rating
Rate this article:
No rating
Amra Begic

Amra Begic

Amra Begic

Other posts by Amra Begic
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«decembar 2022.»
ponutosričetpetsubned
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Back To Top