Održana sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona, donesene važne odluke - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
Održana sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona, donesene važne odluke
Amra Begic

Održana sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona, donesene važne odluke

343. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

Članovi Vlade Unsko-sanskog kantona na danas održanoj sjednici utvrdili su Prijedlog Zakona o značajnim datumima, događajima i ličnostima u toku odbrambeno - oslobodilačkog rata na području Unsko - sanskog kantona, obradivača Ministarstva za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida i Prijedlog zakona uputili Skupštini Unsko-sanskog kantona u daljnju proceduru.

Ovim Zakonom utvrđuju se značajni datumi, događaji i ličnosti u toku odbrambeno oslobodilačkog rata na području Unsko-sanskog kantona, način obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti, nosioci aktivnosti obilježavanja i način finansiranja.

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlada Kantona danas je utvrdila i proslijedila Skupštini USK, Prijedlog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kojim se uređuju principi osnovnog obrazovanja, osnivanja i funkcioniranja osnovnih škola u Unsko-sanskom kantonu te regulišu načela i standardi u obrazovanju.

- Nova zakonska rješenja odnose se i na nastavne planove i programe odnosno kurikulum, gdje je već započela reforma. Uvodi se digitalizacija u osnovne škole što će unaprijediti cjelokupni sistem obrazovanja a Prijedlogom Zakona je predviđen i besplatan prijevoz za učenike osnovne škole koji stanuju na udaljenosti više od jednog kilometra od škole koju pohađaju, obrazložio je resorni ministar Almin Hopovac.

Po zahtjevu Univerziteta u Bihaću Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je danas Odluku o utvrđivanju broja i strukture studenata koji se upisuju u I (prvom) upisnom roku u I prvu) godinu I (prvog), II (drugog) i III (trećeg) ciklusa studija za akademsku 2022./2023. godinu na Univerzitetu u Bihaću.

Vlada USK donijela je danas i Odluku o rasporedu sredstava za rekonstrukciju i investiciono održavanje za ustanove iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta po zahtjevima: JU OŠ Brekovica Bihać za izgradnju područne škole Spahići i sanaciju školskog igrališta u PŠ Jezero, JU OŠ Gornja Koprivna, Cazin za sanaciju krova i krovne konstrukcije, JU OŠ Liskovac, Cazin za zamjenu stolarije na školskom objektu, JU OŠ Šturlić, Cazin za sanaciju tribina školskog igrališta, pristupnog puta i dvorišta, JU OŠ Hasan Kikić, Sanski Most za uređenje školskog igrališta, JU OŠ 5.oktobar, Sanski Most za zamjenu ograde i OŠ Ostrožac za sanaciju ograde na igralištu područne škole Prošići.

Nakon što je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko-sanskog kantona potpisalo sporazume sa predstavnicima gradova i općina o dodjeli sredstava iz dva granta ukupne vrijednosti 720 000 KM danas su usvojeni su programi utroška sredstava-grantovi drugim nivoima vlasti i to projekti sanacije i uređenje gradskih i općinskih odlagališta otpada u iznosu od 500 000 KM i projekti ukupne vrijednosti 220 000 KM iz oblasti urbanizma, prostornog uređenja, građenja, energetske efikasnosti i zaštite okoliša, te će sredstva za realizaciju ovih projekata biti doznačena gradovima i općinama USK.

Odlukom o preraspodjeli sredstava iz Budžeta USK Ministarstvu za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša povećana su sredstva za grantove drugim nivoima vlasti za 60 000 KM a sredstva su preraspoređena za sufinansiranje projekta po osnovu zahtjeva Grada Bosanska Krupa za obezbjeđenje sredstava za završetak projekta vodosnabdijevanja i rehabilitacije puta u povratničkim naseljima Jasenica i Veliki Radić.

Zaduženo je Ministarstvo finansija da dostavi mišljenje o mogućnosti raspolaganja sredstvima sa ESCROW račun za namjene finansiranja obaveza Agencije za privatizaciju Unsko-sanskog kantona i kapitalne investicije budžetskog korisnika Ministarstva privrede.

Savezu udruženja penzionera USK odobren je grant iz sredstava Ministatstva zdravstva, rada i socijalne politike u iznosu od 100.000 KM u skladu sa odredbama Zakona o izvršavanju Budžeta Unsko-sanskog kantona za 2022.godinu i zahtjevom Saveza udruženja penzionera USK-a za dodjelu sredstava za pomoć u radu Saveza i pomoć najugroženijim penzionerima/umirovljenicima u 2022.godini.

 

mojcazin.ba

Ocjeni članak

No rating
Rate this article:
No rating
Amra Begic

Amra Begic

Amra Begic

Other posts by Amra Begic
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«decembar 2022.»
ponutosričetpetsubned
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Back To Top