Na smeće navlače zemljani pokrivač, počela sanacija deponije u Sanskom Mostu - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
Na smeće navlače zemljani pokrivač, počela sanacija deponije u Sanskom Mostu
Rijalda Sahman

Na smeće navlače zemljani pokrivač, počela sanacija deponije u Sanskom Mostu

Navode kako sanacija podrazumijeva navlačenje zemljane pokrivke preko smeća koje se odlaže na ovoj lokaciji, te da je za te potrebe osigurano stotinu kamiona sa zemljom.

U toku je sanacija gradske deponije u Sanskom Mostu, a za ove aktivnosti Javno komunalno preduzeće "Sana" izdvojilo je 50.000 maraka vlastitih sredstava, saopštili su iz ovog preduzeća.

Navode kako sanacija podrazumijeva navlačenje zemljane pokrivke preko smeća koje se odlaže na ovoj lokaciji, te da je za te potrebe osigurano stotinu kamiona sa zemljom.

"Pokušavamo gazdovati ovom deponijom u skladu s našim mogućnostima i trenutno se pripremamo za ljetnu sezonu, kada se količine smeća u Sanskom Mostu povećavaju nekoliko puta zbog boravka velikog broja građana iz dijaspore. Također, Vlada USK je nedavno osigurala još 50.000 maraka za ove potrebe i s tim sredstvima ćemo moći koliko-toliko sanirati stanje na deponiji", kaže Senad Mešanović, predstavnik pomenutog preduzeća.

Inače, zbog maksimalne popunjenosti kapaciteta sadašnje gradske deponije u Sanskom Mostu, Javno komunalno preduzeće "Sana" je bilo primorano da aktivira nekadašnju, staru deponiju, koja je prije dvadesetak godina zatvorena i kultivisana, za šta su dobili i odobrenje nadležne Federalne inspekcije.

Na problem prezasićenosti aktuelne deponije već dugo upozoravaju općinske vlasti, ali bez konkretnih rezultata, jer se na godišnjem nivou odlaže oko 8.100 tona smeća, što je ogromna količina.

Problem predstavljaju i nelegan dovoz i deponovanje u noćnim satima, ali i ogroman broj pasa lutalica koji borave na ovome prostoru.

Gradska deponija se nalazi na lokalitetu Magarice, na uzvišenju iznad grada i od 1968. godine, kada je formirana, ima karakter privremene, ali se i dalje koristi zbog nepostojanja drugih kvalitetnih rješenja.

Dodatni problem je što se ona nalazi na uzvišenju iznad grada, gdje je nepovoljna ruža vjetrova, a ekolozi ukazuju i na opasnost od zagađenja vodotokova koji se nalaze u blizini, s obzirom na to da se smeće odlaže na propusnom kraškom zemljištu.

O ovom problemu prije nekoliko mjeseci raspravljalo je i Općinsko vijeće Sanski Most, pa je nadležnim općinskim službama dat zadatak da odrede potencijalne buduće lokacije gdje bi se mogla formirati nova deponija, dok bi se sadašnja zatvorila i sanirala. Međutim, još nema prijedloga gdje bi to moglo biti.

 

Izvor: Nezavisne.com

Ocjeni članak

No rating
Rate this article:
No rating
Rijalda Sahman

Rijalda Sahman

Rijalda Sahman

Other posts by Rijalda Sahman
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«decembar 2022.»
ponutosričetpetsubned
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Back To Top