Mjuzikl "Kosa" nakon 30 godina ponovo u Sarajevu - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
Mjuzikl "Kosa" nakon 30 godina ponovo u Sarajevu
Vildana Sahman

Mjuzikl "Kosa" nakon 30 godina ponovo u Sarajevu

U srijedu, 22. juna sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će upriličena Gala večer baleta

U srijedu, 22. juna sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će upriličena Gala večer baleta, u sklopu koje će solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo izvesti baletne numere na muziku najpoznatijih kompozitora 19. i 20. stoljeća.

Koreografiju i režiju potpisuje Ivan Salonski.

Ulaz je slobodan.

U petak, 24. juna sa početkom u 20:30 sati na Pozorišnom trgu Susan Sontag, održat će se premijerno koncertno izvođenje mjuzikla "Kosa" u sklopu programa festivala "Kultura na ulice!" Narodnog pozorišta Sarajevo.

Narodno pozorište Sarajevo u saradnji sa "Broadway Across Borders BiH" i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, na bh. scenu ponovo donosi broadvejski mjuzikl "Kosa" koji će nakon 30 godina biti ponovo izveden u Sarajevu.

Antiratni bunt

U novoj izvedbi mjuzikla "Kosa" učestvuju umjetnici i solisti uz fenomenalni hor Opere NPS, Sarajevsku filharmoniju i bend Muzičke produkcije BHRT-a.

Iako poznat kao legendarni mjuzkl Miloša Formana, originalna predstava "The American Tribal Love-Rock Musical", poznatija pod skraćenim naslovom "Kosa" (Hair) prvi put je odigrana 11 godina ranije, 1967. na Brodveju. Dijalog i stihove pisali su Džerom Ragni (Gerome Ragni) i Džejms Rado (James Rado), dok je muziku kompozirao Gart Mekdermot (MacDermot).

"Kosa" je nastala kao proizvod kontrakulture i antiratnog bunta 1960-ih godina, a radnja prikazuje nekoliko odvojenih priča o mladim hipicima u Americi koji žive na ulicama Njujorka, bez posla i budućnosti, nastojeći izbjeći regrutaciju i sudjelovanje u vijetnamskom ratu. Protagonist je mladić Klaud (Claude) koji razmišlja da li se im pridružiti ili poslušati svoje roditelje i otići u rat.

25 godina kasnije, u tada opkoljenom Sarajevu 1992. godine, suočeni sa surovom realnosti, bh. umjetnici su se okupili i oživjeli umjetnosti i "Kosu".

Premijera ratne "Kose", izvođena je 17. novembra 1992. godine u opkoljenom Sarajevu, a u periodu od 1992. do 1994. godine je pogledalo više od 15.000 ljudi tokom 74 izvođenja.

Nakon 30 godina, festival "Kultura na ulice!" u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, ponovo vam na scenu donosi ovaj svevremeni mjuzikl, zbog kojeg izvođači pjevaju kroz suze širom svijeta, ali i publika sa druge strane scene.

 

Ograničen broj mjesta

U mjuziklu "Kosa" reditelja Erona Tielna (Aaron Thielen), učestvuju Sarajevska filharmonija, kojom će dirigovati maestro Rajan Nelson (Ryan), solisti i hor opere NPS-a, bend Muzičke produkcije BHRT-a, dok solitstičku podjelu čine Lejla Jusić, Melisa Hajrulahović-Tomić, Aida Mušanović-Arsić, Malik Smajlović, Faris Pinjo, Marko Mirković, Mona Muratović, Nedim Bašić, Hana Zrno, Nikolina Vujić, Sanjin Arnautović i Sara Vojičić.

Karte za mjuzikl "Kosa" bit će besplatne, a iz organizacije festivala "Kultura sa ulice!" i Narodnog pozorišta Sarajevo poručuju da svi oni koji žele prisustvovati ovoj nesvakidašnjoj predstavi, kartu mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Naglašeno je da je broj sjedećih mjesta ograničen.

U ulici Branilaca Sarajeva i Kulovića ulici, tokom izvođenja predstave saobraćaj će biti obustavljen.

Mjuzikl "Kosa" bit će izveden 25. juna na Palama u Kulturno sportskom centru, te 26. juna u BKC Tuzla. Oba izvođenja počinju u 20 sati.

 

 

Izvor: Avaz.ba

Ocjeni članak

No rating
Rate this article:
No rating
Vildana Sahman

Vildana Sahman

Vildana Sahman

Other posts by Vildana Sahman
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«juli 2022.»
ponutosričetpetsubned
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
Back To Top