Jedina oblast u kojoj je siromaštvo prednost: U BiH nema velikih zagađivača, pa tako ni pomora pčela - MojCazin.ba
Social Links Search User Login Menu
Tools
Close
Close
Jedina oblast u kojoj je siromaštvo prednost: U BiH nema velikih zagađivača, pa tako ni pomora pčela
Rasema Ramić

Jedina oblast u kojoj je siromaštvo prednost: U BiH nema velikih zagađivača, pa tako ni pomora pčela

Razvoju pčelarstva ide u prilog činjenica da smo nerazvijeni i siromašni, kazao Deljo

Za razliku od susjednih zemalja, Bosna i Hercegovina nema velikih zagađivača, pa tako ni pomora pčela kakav je zabilježen u aprilu u Hrvatskoj, kada je zbog korištenja pesticida u Međimurju stradalo na milione pčela. Izuzetak su djelimično Čelić, Gradačac i Bosanska Gradiška, ali štete na pčelinjacima nisu ni blizu onih koje su hrvatske pčelare zavile u crno.  

Ne kontrolira se

- Kod nas povremeno bude tzv. skakača, pčela koje padnu na tlo i ne mogu da polete. To je znak da negdje ima korištenja pesticida, ali ne u obimu da uništi, već reducira pčelinju zajednicu - kazao nam je pčelar iz Goražda Emir Čolić.

Njegove 123 košnice traže mnogo truda, ali i ulaganja, a svaka sezona je neizvjesna i zavisi od vremena.

- U zakonu postoje pravila kojim se sredstvima i u koje doba dana mogu vršiti prskanja, ali problem je što se to ne kontrolira. Hrvatska je u EU, pa imaju katastrofe, a ne mi. Kod nas poljoprivrednik može zasaditi dunum kukuruza, a onda kupiti deset litara herbicida da ga poprska. Niko mu neće reći - stani, ti imaš dunum, možeš uzeti samo pola litra - pojašnjava Čolić.

Emir Memišević iz Sarajeva nastavio je porodičnu tradiciju na pčelinjaku u očevom rodnom selu Johovača kod Milića. Jedan od najvećih bh. proizvođača matične mliječi, kao najzahtjevnijeg pčelinjeg proizvoda, registrirao je firmu „Medobar“.

- Prednost je kod nas u tome što kupac može biti siguran da je prošao kontrole svakog vrcanja, uzoraka tokom punjenja, a jedini radim i polensku analizu kojom se potvrđuje vrsta meda - kaže Memišević.

Dobri rezultati

Predsjednik Saveza pčelara FBiH Rehad Deljo kaže da BiH proizvodi samo trećinu hrane za svoje potrebe. Razvoju pčelarstva ide u prilog činjenica da smo nerazvijeni i siromašni.

- Ogromni su potencijali, a posljednjih godina imamo fantastične rezultate. Godine 2018. smo napravili pravilnik o pčelarstvu, uradili registar pčelara i pčelinjaka. Trenutno u FBiH imamo registriranih 250.000 košnica - ističe Deljo.

FBiH nedostaje i strategija razvoja pčelarstva, ali komisija formirana kako bi uradila svoj posao, ni nakon više od dvije godine, nikako da završi.

- Količinom se ne možemo takmičiti s pčelarskim silama poput Kine, Argentine, Meksika ili Rusije, ali možemo kvalitetom i specifičnim vrstama meda. Naš kvalitet je dokazan na svjetskim takmičenjima, a iz godine u godinu, zbog afrodizijaka ili želje ljudi da žive 100 godina, naš med dolazi do izražaja - ističe Rehad Deljo.

 

Izvor: Avaz.ba

Ocjeni članak

No rating
Rate this article:
No rating
Rasema Ramić

Rasema Ramić

Rasema Ramić

Other posts by Rasema Ramić
Contact author

Share

Print

Comment

Collapse Expand Comments (0)

You are replaying to

Your comment was added, but it must be approved first.

Please enter your name
Please enter your email adressPlease enter valid email adress
Please enter a comment
Add Comment

Contact author

x

OGLAŠAVANJE

Oglasi

Pogledaj sva auta
Automobili

458

Pregledaj nekretnine
Nekretnine

458

Categories

«maj 2022.»
ponutosričetpetsubned
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Back To Top